Na vanrednom zasjedanju skupštine

Poslanici Skupštine Kosova danas su, na vanrednom zasjedanju, izrazile zabrinutost zbog pritvaranja predsjednika opozicione Alijanse za budućnost Kosova Ramusha Haradinaja u Francuskoj, na osnovu potjernice Srbije iz 2004, te konstatovali da Srbija zloupotrebljava Interpol. Opozicija traži prekid briselskog dijaloga sa Srbijom, dok su kosovski zvaničnici rekli kako čine sve da bi Haradinaj što prije bio na slobodi.

Poslanici Haradinajeve partije, Alijanse za budućnost Kosova, optužili su kosovsku vlast da se u dijalogu sa Srbijom nije bavila pitanjima kao što su potjernice.

Pal Lekaj iz Alijanse za budućnosti Kosova rekao je da je hapšenje Haradinaja direktan napad na slobodno kretanje kosovskih zvaničnika, te dodao da bi njegovo izručenje Srbiji bilo neprihvatljivo, s obzirom da ga je Hag dva puta oslobodio optužbi.

Šef parlamentarne grupe vladajuće Demokratske partije Kosova (PDK) Zenun Pajaziti zatražio je od kosovskih i međunarodnih institucija da se što više radi na tome da Srbija ne zloupotrebljava Interpol. On je apelovao na Francusku da ozbiljno razmotri i što prije riješi slučaj Haradinaj, ali je dodao da je glavni problem u ovom slučaju u srpskim institucijama zbog nastojanja Beograda da poremeti odnose sa Kosovom.

Ismet Beqiri iz vladajućeg Demokratskog saveza Kosova (LDK) rekao je kako se nada da će se Haradinaj ubrzo vratiti, jer se radi o "neosnovanoj političkoj potjernici". On je pozvao institucije da se zajednički angažuju na povratku Haradinaja na Kosovo.

Ismail Kurteshi iz opozicionog Pokreta Samoopredjeljenje kazao je kako se sada ispostavlja da je dijalog Kosova i Srbije neuspješan, te ocjenio da se u dijalogu sa Srbijom trebaju odrediti jasni principi koji moraju da se poštuju. On je dodao da je dijalog naneo velike štete Kosovu, kao što je zid u Sjevernoj Mitrovici, Zajednica opština sa srpskom većinom i mnoga druga pitanja koja su zapravo unutrašnja pitanja Kosova.