Suvi Do u južnom dijelu

Srbi sa sjevera Kosova žele da granica između južne i sjeverne Mitrovice bude definisana u Briselu, jer se boje da će Suvi Do ostati pod južnim dijelom Mitrovice, piše Zëri.

Građanska inicijativa SDP, Olivera Ivanovića, smatra da Brisel treba da odluči o ovom pitanju.
"Bez ikakve logike, Ahtisarijev plan je utvrdio da je granica između južne i sjeverne Mitrovice treba da bude takva da ostavlja Suvi Do pod južnoj opštini. Naša država (Srbija) je odbacila ovaj plan, tako da, bilo šta što iz njega proizilazi ne može biti prihvatljivo. Razgovori u Briselu su pokrenuti zbog odbijanja ovog plana", navodi se u saopštenju SDP-a.
"Razgovore o ovom pitanju treba pokrenuti što je pre moguće u Briselu. Nadamo se da će zvaničnici Sjeverne Mitrovice ozbiljno razmotriti situaciju i da će učiniti sve što mogu za Srbe u Suvom Dolu, kako bi katastarski ostali  dio Sjeverne Mitrovice, kao što je uvijek i bilo. Ne možemo ih ostaviti nezaštićene pod okrilje južne Mitrovice protiv njihove volje ", navodi SDP.
S druge strane, gradonačelnik južnog dijela Mitrovice, Agim Bahtiri kaže da je pitanje granice između dve opštine gotova stvar i da će biti onako kako je definisano Ahtisarijevim planom.
Predstavnik Srba iz Suvog Dola, Mićo Kragović, ne slaže sa Bahtirijem.
"Neko je sebi dao za pravo da povuče neku krivulju tu iznad naših kuća, tako da sjevernom dijelu Mitrovice po Ahtisarijevom planu ni jedna kuća ni albanska ni srpska ne pripada. Sve su kuće na jugu, na sjeveru ostaju naše obradive površine, tamo do Korilja", objašnjava Kragović.  
U međuvremenu, ministar lokalne uprave Ljubomir Marić potvrdio je za srpske medije da je o ovom pitanju bilo riječi u Briselu i izrazio očekivanje da će dvije strane postići dogovor o ovoj temi.
Za razliku od njega, predstavnici kancelarije EU ističu da je granica između  južne i sjeverne Mitrovice jasno definisana kosovskim zakonima i pozivaju dva gradonačelnika da potpišu Memorandum o razumjevanju, koji će ojačati saradnju između dvije opštine.