Skupština Kosova

U Skupštini Kosova u toku je vanredna sjednica povodom presude grupi pripadnika i vođa bivše Oslobodilačke vojske Kosova iz takozvane "Dreničke grupe", osuđenoj na više desetina godina zatvora zbog ratnih zločina tokom sukoba na Kosovu.

Očekuje se da se poslanici albanskih stranaka preko rezolucije izjasne o presudi "Dreničkoj grupi". Presudom su obuhvaćeni šef Glavnog štaba bivše OVK Sulejman Selimi, komandant operativne zone Drenica Sami Lushtaku i drugi.
Šef parlamentarne grupe Demokratske partije Kosova Zenun Pajaziti rekao je na sjednici da je odluka o bivšim pripadnicima OVK izazvala zabrinutost na Kosovu.
"Mi smo svijesni da niko ne bi trebalo da bude iznad zakona, ali ne smemo dozvoliti da se presude donose bez činjenica", rekao je Pajaziti, dodajući da je presuda o ratnim zločinima donijeta na osnovu svjedočenja osobe kojoj se ne zna identitet.
Opozicioni poslanici su optužili vladajuću koaliciju da današnjom sjednicom žele da "operu ruke" od presuda pripadnicima OVK, naglasivši da je aktuelna vlast na Kosovu obezbjedila osnivanje i početak rada Specijalnog suda koji će, takođe, suditi pripadnicima OVK.
Opozicioni poslanik Zafir Berisha optužio je Hashima Thaçija za izdaju Kosova i vrijednosti OVK.
Berisha je rekao da će današnja sjednica i rasprava imati smisla ako se u prvoj tački rezolucije Hashim Thaçi proglasi izdajnikom Kosova.
Poslanik pokreta "Samoopredjeljenje" i jedan od regionalnih vođa OVK Rexhep Selimi ocijenio je da kosovska skupština igra igru kako bi ublažila tugu i bol porodica osuđenih.
Selimi je podsjetio vladajuće stranke da su glasale za osnivanje Specijalnog suda i da ne razume pokretanje današnje rasprave zbog presuda Eulexovih sudija.
"Birajte jedan pravac sa kim želite da budete. Sa OVK ili sa onima koji im sude", rekao je Selimi i pozvao na donošenje rezolucije kojom će biti zatraženo poništavanje presude Eulexa "Dreničkoj grupi".
Sjednica Skupštine održava se uprkos poziva Kancelarija EU u Prištini, koja je zatražila od parlamenta da se uzdrži od komentarisanja sudskih odluka. Sličnu poruku poslanicima pred današnju vanrednu sjednicu uputili su i iz Sudskog savjeta Kosova.