Nakon dvije godine mandata

Kosovska vlada nakon dvije godine mandata bilježi šest velikih neuspjeha, među kojima su formiranje Zajednice srpskih opština i osnivanje Specijalnog suda, piše Zëri.

Pored ova dva pitanja za koja je zainteresovana srpska zajednica, kosovska vlada nije uspjela da ratifikuje Sporazum o demarkaciji granice sa Crnom Gorom. List podsjeća da još uvijek nema obećane vizne liberalizacije za građane Kosova, a Vlada nije uspjela ni da formira vojsku.

List navodi i mišljenja analitičara prema kojima neefikasnost Vlade u sprovođenju sporazuma otežava odnose Kosova sa međunarodnom zajednicom.

Međutim, Bajram Gecaj, savjetnik premijera Ise Mustafe, izjavio je da Vlada uprkos teškoćama radi na sprovođenju sporazuma.

"Demarkacija je kosovski problem. Znamo da smo u primitivnoj borbi sa našom opozicijom u vezi ovog procesa. Vjerujemo da će ovo uskoro biti završeno, a onda ćemo se fokusirati na druge prioritete ", rekao je Gecaj.

S druge strane, portparol Alijanse za budućnost Kosova, Muharem Nitaj, smatra da Vlada snosi glavnu odgovornost za nesprovođenje sporazuma.

"Prije svega, Vlada je imala pogrešan pristup i čak i da je potpisala sporazume, oni bi bili u sukobu sa Ustavom. Drugo, Vlada nije imala moć da ispravi svoje greške", rekao on.