Demarkacija sa Crnom Gorom

Sastanak lidera parlamentarnih stranaka o demarkaciji granične linije sa Crnom Gorom, završen je večeras u Prištini bez dogovora.

Napuštajući sastanak i prije njegovog završetka, predsjednik Alijanse za budućnost Kosova Ramush Haradinaj kazao je novinarima da nije mogao da sluša lidera Demokratskog saveza Kosova Isu Mustafu, "pošto je govorio kao predsjednik Državne komisije za demarkaciju Murat Meha".
Portparol Vlade Kosova Arban Abrashi izjavio je nakon sastanka da su se lideri parlamentarnih stranaka dogovorili da nastave rad u ekspertskim grupama "do postizanja dogovora".
"Mi ćemo političkim strankama staviti na raspolaganje svu dokumentaciju o demarkaciji. Pošto postoji pritisak EU da se ovaj proces što prije okonča, lideri su se dogovorili da održe još sastanaka", kazao je Abrashi.
Lider Samoopredeljenja Visar Ymeri rekao je novinarima da nije ispoštovana ranije postignuta saglasnost oko prijedloga deklaracije o demarkaciji.
"Ovaj način promijene mišljenja tokom noći je opasan jer smo se prethodno dogovorili o prijedlogu deklaracije koji je izradio Naim Rashiti", rekao je Ymeri.
Predsjednik Nacionalnog saveta Incijative za Kosovo Jakup Krasniqi optužio je vladajuću koaliciju za neuspjeh današnjeg sastanka.
"Dogovor nije postignut jer vladajuća koalicija za to nije imala spremnosti. Mi smo kao opozicija očekivali da se potpiše deklaracija i da se ide dalje. Jedino o čemu smo danas razgovarali je bilo ponovno razmatranje demarkacije, ali vladajuća koalicija za to nije bila spremna", rekao je Krasniqi.
Sastanak u Prištini organizovala je Balkanska politička grupa koju predvodi Naim Rashiti a skupu su prisustvovali i šefica kancelarije EU na Kosovu Natalya Apostolova i ambasador SAD Greg Delawie koji nisu odgovarali na pitanja novinara.