Uslovi se ne ispunjavaju

Kosovo probija sve rokove za dobijanje liberalizacija viznog režima od strane EU u ovoj godini. Uslov za ratifikaciju razgraničenja sa Crnom Gorom nije ispunjen i stoga građani ove zemlje ne mogu putovati bez viza u zemlje Šengena, piše danas list "Zëri".

Građani Kosova će i ove godine ostati izolovani, i neće biti u mogućnosti da se slobodno kreću u šengenski prostor. To je zato što kosovske institucije ne ispunjavaju svoje obaveze koje je kao uslov dala Evropska unija. Razgraničenje sa Crnom Gorom, koji je nepremostiv uslov za dobijanje liberalizacije, institucije ne namjeravaju da ispune, kao da im to nije prioritet.

Čak i lideri institucija svake izborne kampanje liberalizaciju imaju kao prioritet, iako nikada ne ispunjavaju.

List "Zëri" je prošle sedmice objavio jedan dokument kojeg je pripremilo Ministarstvo vanjskih poslova Kosova, prema kojem Vlada Kosova ima za cilj da sporazum o razgraničenju sa Crnom Gorom pređe u Parlament 25. do 27. oktobra 2016. godine kako bi se ispunili rokovi potrebni za liberalizaciju viznog režima s Europskom unijom ove godine. U suprotnom ukidanje viznog režima sa EU se produžuje za još godinu dana. Ali, na posljednjem sastanku Predsjedništva, održanom jučer, najavljeno je da 27. oktobra na sjednici neće biti na dnevnom redu tačke demarkacije granice sa Crnom Gorom ...