Na seminaru NATO u Prištini

Predsjednik Kosova Hashim Thaçi izjavio je danas da je Kosovo postalo zemlja koja daje veliki doprinos stabilnosti u regionu i promociji dijaloga među državama Zapadnog Balkana.

On je, na seminaru NATO u Prištini, kazao da kašnjenje Evropske unije i NATO-a da prihvate zemlje regiona ne predstavlja samo vakuum već i opasnost za region, pošto se "druge ideologije" pokušavaju što više približiti regionu.

"Kosovo je 'izvoznik' stabilnosti i promoter dijaloga. Želimo i radimo na odluci o osnivanju Oružanih snaga Kosova koje će imati glasove svih zajednica koje žive na Kosovu", rekao je Thaçi.

Thaçi je ocjenio da je Kosovo omogućilo poboljšanje odnosa među zemljama Balkana.

"Posjeta premijera Albanije Edija Rame teško da bi se mogla dogoditi bez poboljšanja i normalizacije odnosa Kosova i Srbije", rekao je Thaçi i dodao da je dijalog Kosova i Srbije doprineo poboljšanju komunikacija između Albanije i Srbije nakon nekoliko decenija.

Prema njegovim riječima, odnosi Kosova i Srbije nisu prijetnja, već primjer "konstruktivne saradnje i snage" za doprinos što boljoj budućnosti.

On je ocijenio i da su Kosovo i Srbija prije 17 godina bili u sukobu, dok su sada u procesu poboljšanja odnosa, kao i da jedni druge sada vide kao susjede i saradnike.