Uslovi oko Telekoma Srbija

List "Koha ditore" piše danas da je u pregovorima Beograda i Prištine o sporazumu o telekomunikacijama u Briselu "srpska strana predstavila dva uslova u zamjenu za davanje zelenog svijetla Međunarodnoj telekomunikacionoj uniji (ITU) koja treba da dodjeli pozivni telefonski broj Kosovu", koje je Priština navodno odbila.

Kako tvrdi "Koha", ta dva uslova su "omogućavanje operateru 'Telekom Srbija' da dobije pun pristup na kosovskoj teritoriji i da koristi imovinu 'Telekoma Kosova' koju Srbi, prema navodima, drže nezakonito u svom posjedu od kraja sukoba 1999".

"Kosovska strana je odbila oba zahtjeva", piše "Koha".

List navodi i da je "kosovska ministarka za dijalog sa Beogradom Edita Tahiri, nakon povratka iz Brisela, kazala da kod nje postoji nada da će Srbija odblokirati primjenu sporazuma o telekomunikacijama, čime bi Kosovo dobilo pozivni broj".

Nakon posljednje runde tehničkog dijaloga između Beograda i Prištine, koja je u četvrtak završena u Briselu, u delegaciji Beograda su kazali da su tokom dva dana, pored najavljenih tema koje se odnose na primjenu dogovora o registarskim tablicama za vozila i univerzitetskim diplomama, dotaknute i druge teme obuhvaćene dijalogom.

Navodi se da je srpska strana inicirala i insistirala na razgovoru o pitanjima imovine i formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO). U delegaciji Beograda ističu da je predstavnicima EU izneta sva argumentacija vezana za otimanje imovine, kao i činjenica da bez sprovođenja sporazuma koji su u interesu srpske zajednice, podrška nastavku dijaloga u srpskom narodu dramatično opada.

Iako ova runda dijaloga nije donela konkretne pomake, u srpskom pregovaračkom timu su zaključili da je pozitivno što je i u ovim okolnostima dijalog nastavljen.

Šefica delegacije Prištine Edita Tahiri u pisanom saopštenju na kraju drugog dana razgovora u Briselu zaključila da je cjelokupan proces dijaloga do sada doneo konkretne rezultate, ali da je došlo i do perioda tenzija zbog, kako Tahiri tvrdi, srpske blokade primjene sporazuma o dodjeljivanju međunarodnog pozivnog broja za Kosovo i zbog hapšenja direktora kosovske policije za region Mitrovice Nehata Thaçija na teritoriji Srbije.

Ona je navela da je srpska strana predložila da se u okviru dijaloga razgovara o Trepči, što je, prema njenim riječima, delegacija Prištine kategorično odbila.

Tahiri je ponovila tvrdnje da je Trepča kosovska imovina i da kao isključivo unutrašnje kosovsko pitanje "nikada neće biti predmet razgovora sa bilo kojom drugom stranom".