Zabrinjavajući fenomen

Trgovina ljudima na Kosovu postaje sve više zabrinjavajući fenomen. Žrtve trgovine ljudima su osobe mlađe od 18 godina.

Organi reda kažu da je u prvih devet mjeseci ove godine identifikovano 24 žrtava trgovine ljudima, gdje je uhapšeno 145 osumnjičenih krijumčara.

Za 2015. godinu, statistike govore da je identifikovano 30 žrtava trgovine ljudima, dok je 178 osoba uhapšeno je u vezi sa ovim slučajevima.

Oko polovina ovih žrtava trgovine ljudima koje se iskorištavaju za prostituciju su djeca.

Riza Murati, šef Centralnog sektora trgovine ljudima u Policiji Kosova izjavio je za Radio Slobodna Evropa da od 2010. godine su ojačani kapaciteti policije u borbi protiv ove pojave, iako ona i dalje ostaje izazov.

"Trgovina ljudima je i dalje jedan od fenomena koji predstavljaju izazov na Kosovu. Statistički podaci pokazuju da je svake godine broj gotovo isti i kreće se od 30 do 40 identifikovanih žrtava."

"Od 2010. godine, ojačani su kapaciteti policije u borbi protiv ovog fenomena. Prošle godine je također formirana istražna jedinica za krijumčarenje maloljetnika koji se koriste u različite svrhe prilikom trgovine. Treba napomenuti da 45 posto onih koji su žrtve trgovine ljudima su osobe mlađe od 18 godina, što znači da su djeca", rekao je Murati.

Nakon okončanja rata na Kosovu, žrtve trgovine ljudima koje su se koristile u seksualne svrhe su iz različitih europskih zemalja, dok je prema riječima organa za sprovođenje zakona, u posljednjih nekoliko godina najveći broj žrtava sa Kosova.

Uz sve veći broj žrtava sa Kosova, povećana je i potreba za rehabilitaciju i reintegraciju žrtava u društvo od trenutka kada su otkrivene mreža trgovine ljudima.

Predstavnica Centra za zaštitu žrtava i prevenciju trgovine ljudima, Hamijete Dedolli, izjavila je za Radio Slobodna Evropa da pitanje trgovine ljudima i dalje ostaje biti briga i izazov za Kosovo.

Ona navodi nedostatak finansijske podrške od strane institucija nadležnih za podršku žrtvama.

"Imamo budžet do kraja ove godine. Mi smo organizacija koja pruža pomoć, rehabilitaciju i reintegraciju žrtava trgovine ljudima", kaže ona.

"Suočavamo se sa svakodnevnim izazovima o tome kako pomoći žrtvama trgovine ljudima, jer žrtva ima potrebu za rehabilitacijom i reintegracijom. Najveći broj žrtava su djeca", kaže Dedolli.

Nadalje, Dedolli napominje da u ovom centru mnogo žrtava dobija usluge, bez obzira da li se radi o dnevnoj usluzi, ili ostanku i reintegraciji. Ali, u nedostatku sredstava, od početka iduće godine, prema njenim riječima, centar rizikuje da ostane bez usluga.

"U ovom trenutku imamo pet žrtava u rehabilitaciji, dok su druge u reintegraciji, ali ima i onih koji dolaze za usluge dnevnog boravka, bilo da se radi o seancama sa psihologom ili da se radi o ishrani".

"Radimo sa reintegracijom samo kada dobijamo donacije, pomažući ženama sa nekim profesionalnim kursom ili da platimo kiriju za neku ženu."

"Ministarstvo rada plaća 2.500 eura mjesečno za sve usluge koje nudimo svim žrtvama, a to je izazov, ali i dalje je ozbiljan problem nedostatak budžeta, jer je žrtava ima, a budžeta nema", kaže Dedolli.

Nedavno je američki State Deparament ocjenio da Vlada Kosova ne ispunjava u cjelini minimalne standarde za eliminaciju trgovine ljudima.

U izvještaju je ocjenjeno da korupcija u vladi stvara "okruženje koje omogućava neke od zločina trgovine ljudima", i podjetio je da "neki policajci, zaposleni u Ministarstvu rada i drugi vladini zvaničnici su optuženi ili osuđeni za krijumčarenje".

Američki State Deparament je ocenio da je Kosovo zemlja izvora i odredišta za muškarce, žene i djecu koji su žrtve seksualne eksploatacije i prisilnog rada, uključujući i industriju restorana.

Kriminalne grupe na Kosovu, prema procjeni State Departmenta, ne prisiljavaju na prostituciju samo djevojke sa Kosova, nego i iz Albanije, Moldavije, Rumunije, Srbije i drugih evropskih zemalja.


Borba protiv fenomena trgovine ljudima, vjeruje se da će biti ojačana kada bi Policija Kosova bila član međunarodne sigurnosnih mehanizama, kao što su Interpol i Europol, kojih Kosovo za sada ne može biti.