Seksualna eksploatacija i prisilni rad

Prema izvještaju američkog State Departmenta, Kosovo je zemlja izvora i odredišta za muškarce, žene i djecu koji se koriste u svrhu seksualne eksploatacije i prisilnog rada, uključujući i u industriji restorana, prenosi "Klan Kosova".

Većina žrtava trgovine ljudima na Kosovu su djevojke, a osim sa Kosova, kriminalne grupe prisiljavaju na prostituciju i žene iz Albanije, Moldavije, Rumunije, Srbije i drugih evropskih zemalja. Žene i djevojke su žrtve seksualne trgovine po privatnim kućama i apartmanima, noćnim klubovima i salonima za masažu. Trgovci im nude zaposlenje kao plesačice i pjevačice u restoranima - i ponekad lažna obećanja braka - ali onda žrtvu prisiljavaju na seksualne usluge, piše "Klan Kosova", prenosi portal "Politiko.net".
U pomenutom izvještaju se navodi korištenje društvenih mreža za regrutiranje žrtava, koje je u stalnom porastu, kao i prisila djece sa Kosova i susjednih zemalja da prose. Dok se identifikovane žrtve seksualnih usluga, maloljetničke dobi, koriste kao plesačice i pratnja (eskort).
Dalje prema izvještaju stoji da je trgovina ljudima olakšana korupcijom u vladi, a ove godine ima manje osumnjičenih žrtava identificiranih i procesuiranih nego prošle godine.
Korupcija u vladinim krugovima, prema izvještaju State Departmenta, stvara okruženje koje omogućava i zločine trgovine ljudima. State Department u ovom izvještaju kaže da neki policajci, radnici Ministarstva rada i drugi vladini zvaničnici su optuženi ili osuđeni za trgovinu.
"Vlada Kosova ne ispunjava u potpunosti minimalne standarde za eliminaciju trgovine ljudima, međutim, čini značajne napore u tom pravcu", navodi se u izvještaju.
"Kazne su pale na najniži nivo u posljednjih pet godina, a sudije su izrekle blage kazne za osuđene trgovce ljudima. Osim toga, dok zvaničnici saučesnici se suočavaju sa administrativnim mjerama zbog učešća u zločinima trgovine, sudovi ih formalno oslobađaju od optužbi za trgovinu ljudima", navodi se u izvještaju State Departmenta.
U ovom izvještaju su također predstavljene preporuke vladi.