Premijer Republike Kosova Isa Mustafa učestvovao je na svečanoj konferenciji povodom Dana Bošnjaka na Kosovu.

Skupu su prisustvovali ministri, parlamentarci i službenici lokalne samouprave, predstavnici bošnjačke zajednice širom Kosova, zvaničnici misija i međunarodnih organizacija, kao i građani bošnjačke zajednice.

Ovom prilikom, premijer Mustafa je rekao da je historija bošnjačke zajednice historija gradnje mostova koji spajaju ljude, dokazujući vrijednosti koje su izgrađene napornim radom i zalaganjem.

Premijer Mustafa je potvrdio da je Dan Bošnjaka službeni praznik u Republici Kosovo, koji se obilježava uz dužno poštovanje, čime se poštuje naša zajednička historija.

"Prema tome, smatram da trebamo nastaviti bogatu tradiciju naše zemlje, u kojoj živimo zajedno poštujući kulturne, etničke i vjerske različitosti. Zalažemo se za jačanje i neprekidno održavanje te različitosti. Historija bošnjačke zajednice na Kosovu je primjer zajedničkog suživota. To je ujedno i naša historija gdje zajedno dijelimo dobro i loše, odnosno, to je priča puna poteškoća ali i sa slavnom historijom i dostojanstvom", rekao je premijer.

Ocijenivši da ovo nije samo praznik bošnjačke zajednice, već svih građana kosova, šef kosovske vlade tvrdi da ovi odnosi čine Kosovo boljim, ljepšim i zemljom kojom se svi ponosimo zajedno.

"Svakodnevno Bošnjaci Kosova dokazuju i svjedoče o ovim zajedničkim vrijednostima, generacijsko naslijeđe koje je izgrađeno zajedničkim radom i zalaganjem. Svjedoci smo da bošnjačka zajednica bez oklijevanja neumoljivo teži ka demokratizaciji zemlje i izgradnji institucija Republike Kosovo. Albanci i svi ostali znaju i trebaju znati i cijeniti ovu posvećenost i vrijednost. Ovo zalaganje kosovskih Bošnjaka je razvijanje multietničkog Kosova, koje se treba uskoro integrisati u Evropsku uniju", zaključio je Mustafa.

Mustafa je izrazio podršku bošnjačkoj zajednici u obrazovanju, ekonomskim potrebama, kao i očuvanju kulture i identiteta. On je istakao zalaganje za izgradnju Kosova u kojem će biti svi podjednaki, bez bilo kakvih izuzetaka, za Kosovo u kojem će svi imati jednake mogućnosti izgradnje i prosperiteta.

"Stoga, koristim priliku da svima čestitam Dan Bošnjaka. Ujedno naglašavam odlučnost vladine politike, koja nas obavezuje da i dalje brinemo o razvoju, jednakim mogućnostima i prosperitetu. Radićemo predano kao što smo do sada radili. Također ćemo realizovati postavljene ciljeve za ekonomski razvoj i ravijanje drugih sektora. Čestitam vam Dan Bošnjaka u lično ime i želim vam pojedinačne uspjehe, kao i uspjehe na nacionalnom nivou, koji će istovremeno biti i uspjeh cijelog Kosova", poručio je na kraju premijer Kosova Isa Mustafa.