Bošnjačka zajednica na Kosovu je privilegovana jer nju u najvažnijem uredu u zemlji, Uredu premijera Ise Mustafe ima svog čovjeka. U ovom slučaju djevojku - Sanelu Sadiković.

Sanela Sadiković rođena je u Mitrovici. Kao najbolji učenik dobila je nagradu da nastavi školovanje u Italiji (Milano), što je Sanela s zadovoljstvom učinila.

Srednju školu (gimnaziju) Sanela je završila u Mitrovici, diplomirala je na Fakultetu primjenjenih nauka u Peći, dok master studije završava u Prištini.

Radila je dugo kao novinar Radio Televizije Mitrovica gdje je na početku vodila vijesti na bosanskom jeziku, zatim bila urednik emisija na bosanskom jeziku. Tokom novinarske karijere bila je dopisnik TV Hayat (iz BiH), napisala je mnoge članke za bošnjački list "Saff" iz Sarajeva, kao i za italijanski list A.S.V.I.

G-đica Sadiković pri Uredu premijera počela je sa radom 2010. godine i ona je ujedno jedina Bošnjakinja u tom Uredu. Da je uspješna u svom poslu pokazuju rezultati koje je ona do sada postigla. Ona vodi važne sastanke u Vladi, koje se tiču nevećinskih zajednica na Kosovu, organizuje manifestacije za nevećinske zajednice na Kosovu.

Pored toga završila je školu za evropsku integraciju, političku akademiju, školu za tranzicionu pravdu, ujedno je i dio programa "Mladi ambasador pomirenja". Završila je, također, i školu za međunarodni razvoj i politiku "International Development and Politics" u Vašingtonu (u Sjedinjenim Američkim Državama).

Mlada Bošnjakinja Sanela Sadiković iz dana u dan sve više napreduje. Svoj rad pri Uredu premijera  započela je kao službenik administracije u kancelariji za pitanja zajednica i zahvaljujući njenom napornom radu imenovana je za višeg službenika za javno informisanje.

Osim što sa ponosom predstavlja bošnjačku zajednicu u Uredu premijera, ona je za portal "GazetaTribuna" izjavila da na narednim izborima želi biti i u utrci za poslaničko mjesto.

"Kao poslanica, mislim da se mogu više boriti za prava građana Kosova, pogotovo za zajednicu koju predstavljam", rekla je Sadiković.

Inače, Sanela Sadiković je sredinom 2016. godine postala član političke partije Nova Demokratska stranka, i želi da politički bude aktivna.

I predsjednica NDS-a gospođa Emilija Redžepi je ponosna na mlade i perspektivne članove koji vide šansu da u okviru NDS-a štite interese bošnjačkog naroda na cjelokupnoj teritoriji Kosova gdje oni žive i podržava ambiciozne osobe koje svojim dugogodišnjim radom u civilnom sektoru žele prenijeti i dati doprinos na političkom polju.