Problem većeg obima nego što se to ranije smatralo

Desetine stranica prisluškivanja koje opisuju zahtjeve i molbe za ukidanje obaveza, nisu bile dovoljne sudu da dokažu da su samoubistva Murata i Petrita Mehane iz Mitrovice motivirana aktivnostima zelenaštva.

U julu 2011. godine Murat Mehana iz Mitrovice je izvršio samoubistvo u selu Bajgora u blizini Mitrovice.

U posljednjim satima njegovog života on je poslao poruku jednoj osobi koja ga je prisiljavala, da mu ista prekine kamatu na zelenaštvo.

"NN večeras nemoj odlaziti nigdje oko 8 sati. Završiću ti onih 3 hiljade, a ako si mi prijatelj molim te porazgovaraj sa NN i NN i pokušaj zaustaviti kamate za dva mjeseca, jer 4 hiljada eura mjesečno su velike pare", stoji u krivičnoj prijavi.

Sat vremena kasnije Murat Mehana je izvršio samoubistvo, ostavivši za sobom veliku misteriju - "razlog samoubistva".

Pet nedelja kasnije njegov brat Petrit od bola zbog bratove tragedije objesio se u njegovoj kući.

Četiri godine nakon događaja, njihov brat Afrim Mehana je govorio u emisiji "Pravda na Kosovu" o motivima koje su njegovu braću dovele do samoubistva.

Porodica Mehana je nakon rata počela da zarađuje novac od svog rada - gradnje kuća, ali kako kaže Afrim, njegova braća su ušla u obaveze prema zajmodavcima - zelenašima (u narodu poznatim kao fajdedžijama).

"Naš slučaj je specifičan jer novac u gotovini nisu uzeli, nego su počeli da uzimaju automobile, a kada nisu mogli isplatiti kompletnu sumu, davali su polovinu novca. Ostatak nisu uzimali i tada su počeli sa zelenaštvom", kaže Mehana.

Porodica vjeruje da su oni žrtve sistema koji djeluje na Kosovu, kada se na novac uzet pod "fajde" višestruko uračunava kamata u slučaju kašnjenja.

"Zelenašenje je iznosilo od 0 posto pa sve do 100 posto. Za 10 ili 15 hiljada eura moj brat je platio novac u iznosu od 100 do 200 hiljada eura", govori Afrim.

Njemu je nemoguće izračunati isplaćen iznos, ali se sjeća da su mu nakon smrti njegove braće zelenaši rekli da im njihova porodica duguje još 47.000 eura.

Nemogućnost da se svjedoči

Samoubistva Murata (30) i Petrita (28) na osnovu dosjea u tužilaštvu imaju motiv neispunjenih obaveza zelenaštva. Tvrdnje Tužilaštva u ovom slučaju nikada nisu predočena na sudu. U nedostatku dokaza sud je 2014. godine oslobodio optužbi četiri osumnjičene osobe kao odgovorne u slučaju.

Od tog vremena o uzrocima samoubistva nije pokrenuta nijedna nova istraga.

"U slučaju porodice Mehana podignuta je jedna optužnica od strane lokalnog tužioca, kasnije je ovaj predmet preuzelo tužilaštvo EULEX-a i ovaj predmet je završio na sudu EULEX-a u Mitrovici sa oslobađajućom presudom četverice optuženih", rekao je Shyqeri Syla ne želeći govoriti o krivcima ovog događaja.

Direktor policije u Mitrovici Nehat Thaçi, koji se pojavio u javnosti kao organizator nekih policijskih akcija protiv zelenaških grupa, priznaje da se u njegovoj regiji nastavljaju ilegalne aktivnosti.

"Izvori i nepotvrđene informacije ukazuju na to da postoje i druge žrtve. Ne mogu govoriti o broju, ali postoje, dvije ili tri kategorije. Tu je tako mnogo kategorija koje drže u tajnosti. Ne razgovaraju čak ni s porodicama, ni s rodbinom. Postoje one kategorije koje kada su došle pred bankrotom, tada počinju da se žale svojim najbližima ili svojim prijateljima", rekao je Thaçi.

Prema njegovim riječima, ne postoji saradnja ovih ljudi sa policijom, jer slučajevi zelenaštva poput ovih se drže "u tajnosti".

"Mi kao policija imamo problem jer građani pogođeni ovom kategorijom ne dolaze kod nas. Mi smo oni koji bi ovim žrtvama ponudili saradnju sa policijom, ali opet ne dolaze. Razloge ne znam, možda je to fenomen sam po sebi - zašto ne sarađuju", rekao je Thaçi.

Prvi čovjek policije u Mitrovici navodi da je i u slučaju Mehana policija imala problema prilikom saradnje sa porodicom kako bi došla do dokaza. Kako se vidi  iz spisa predmeta, policija je pokrenula hapšenja tek nakon drugog samoubistva.

"Porodica je počela da sarađuju sa nama kada je došlo do drugog samoubistva", rekao je Thaçi.

O skrivanju obaveza i pokušaja da ih se pokrije, govore i članovi porodice žrtava - porodice Mehana. U intervjuu za "Pravda na Kosovu" majka žrtava, Sofije Mehana je priznala da nije znala ništa o situaciji u kojoj su se našli njeni sinovi.

"Nisam znala ništa, otišli smo na more, a o problemima ništa nisam znala", ispričala je Sofija.

Prema krivičnom zakonu Kosova, zelenaštvo je zabranjena aktivnost za koju je propisana kazna zatvora u trajanju do 8 godina. Krivični zakon definira ovu kriminalnu aktivnost među najtežim krivičnim djelima, opisujući kao otežavajuće okolnosti i velike obaveze i teško finansijsko stanje druge osobe.

/KALLXO.com/