Rijeka koja ima veliku snagu

U Bijelom Drimu, prema jednoj od mnogobrojnih legendi, svake godine utope se po dvije osobe.

Starina Ahmet Berisha za "KosovaSot" pojašnjava da o ovoj rijeci u narodu kruže brojne legende, ali ona najrasprostranjenija je da svake godine Drim "odnese po dva kurbana". 93-godišnji Berisha priznaje da mu je još uvijek u svježem sjećanju kada se gradio most kod Đonaja, kako je došao jedan Makedonac i htio se okupati.

"Bila je džuma. Mi smo dobili jedno upozorenje da se večer prije toga kod Našeca čuo neki zvuk. Čuo sam od svoga oca da kada se čuje takav zvuk kod Našeca, onda neko strada. Rekao sam mu da je danas veoma opasno da se kupa. On mi je odgovorio da zna da pliva i da je odrastao pored obala Vardara. Otišao je da pliva i nikada nije izašao iz vode", kaže Berisha za "KosovaSot".

Nastavnik koga je uhvatila ribarska mreža

Starina Ahmet zatim govori da je od svoga oca čuo da, koliko se god puta nad Paštrikom nadvije neka bijela svjetlost u obliku mlade, u toku te sedmice sigurno neko u Bijelom Drimu strada.

"Ovo upozorenje dolazi ponedjeljkom ili petkom", objašnjava za list Ahmet.

"Sjećam se jednog nastavnika koji se utopio. Zvao se Skender Hoti. Znam da je bio jedan od najboljih plivača u Prizrenu. Ali te sedmice je viđena ta svijetlost nad Paštrikom i rahmetliji su rekli da će neko ove nedjelje nastradati kao kurban za Drim. On je vjerovao u ovo, nadajući se da se to njemu neće dogoditi. Ali dok je bio u ribolovu, nekako mu se mreža zapetljala i on se utopio u rijeci. Čovjek od dva metra", prisjeća se starina Ahmet.

Ovu legendu o rijeci koja "guta" ljude mnogi stanovnici ovog područja dobro znaju. Oni ovu legendu povezuju sa drugim legendama, među kojima je i ona da je nad ovom rijekom zabranjeno podizati mostove. Zatim, povezuju legendu o rijeci kod Švanjskog mosta - da se odatle pa sve do granice svake godine utope po dvije osobe.

"To su kurbani za rijeku Bijeli Drim", govore mnogobrojni stanovnici ovog područja.

/Kosova Sot/