Odredila Komisija za pripremu povratka

Krajem oktobra ili početkom novembra se očekuje da će početi gradnja kuća za Srbe u Mušutištu kod Suve Reke.

Ovaj vremenski period o početku procesa stanogradnje je određen od strane Komisije za pripremu povratka 10 srpskih porodica u Mušutištu.

Sastanak komisije održan je juče, ali je gradonačelnik Suve Reke Sali Asllanaj prije početka građevinske dozvole rekao da se mora tražiti dozvola u Direktorijatu za urbanizam.

"U Direktorijatu za urbanizam ne postoji zahtjev za dozvolu za izgradnju ovih objekata. Naravno da treba da proces povratka bude sa zakonskim procedurama, da bude odobrena građevinska dozvola od urbanizma", rekao je Asllanaj za KALLXO.com.

On je naveo da podržava pravo povratka srpskih stanovnika na svoju imovinu.

"Proces povratka je proces koji je podržan i odobren od strane Vlade Kosova. Ministarstvo za povratak ima obavezu da obavi taj posao i ja kao gradonačelnik ni na koji način nisam protiv volje i protiv zakonskog prava da se neko vrati na svoju imovinu. Ovo je pristup opštine vrlo pragmatičan i vrlo zakonski", rekao je Asllanaj.

Međutim, Asllanaj kaže da povratak otežava nespremnost albanskih stanovnika Mušutišta da prihvate bivše susjeljane Srbe.

"Raspoloženje građana, kao što možete vidjeti je takvo i u tom smislu umnogome otežava posao vraćanja stanovnika, gotovo ga čini nemogućim, jer jedan povratak bez atmosfere gostoprimstva i međuetničke tolerancije bi bio jako loš", rekao je Asllanaj.

Tri autobusa sa srpskim stanovnicima koji su otišli iz Mušutišta nakon rata, 28. avgusta su pokušali da dođu posjetiti selo i svoju pravoslavnu crkvu, ali su se vratili bez posjete, jer su albanski stanovnici ovog sela protestovali protiv ovog dolaska.

Albanski stanovnici sela optužuju svoje nekadašnje komšije Srbe da su bili uključeni u kampanji ubijanja ljudi u selu, paljenja kuća i pljački tokom rata 1999. godine.

Ali i Srbi iz Muštišta se žale na protjerivanje, ubijanje i uništavanje kuća i njihove crkve od strane Albanaca.

/KALLXO.com/