Pitanje građanima Kosova

Povodom pisanja domaće štampe da je predstavnica EU na Kosovu Natalija Apostolova izjavila da u dijalog Beograda i Prištine treba uključiti i kosovsku opoziciju, RTK2 je upitao građane, ali i predstavnike Srba u Vladi Kosova šta misle o tome.

Da li predstavnik kosovske opozicije treba da se pridruži delegaciji Prištine u pregovorima u Briselu i da li bi njegovo učešće doprinelo dijalogu, pitanje je na koje su građani Prištine dali potvrdan odgovor. Ne može samo jedna strana da odlučuje o svemu, smatraju anketirani.

"Bolje razgovarati jedan dan, nego da nas glava boli, međutim dosadašnjim pregovorima i razgovorima ja nisam zadovoljan. Nisam zadovoljan jer to vidim kod građana, ljudi hoće da žive, mladi hoće posao. Vlast, opozicija, svi smo mi građani Kosova“, kaže Hilmo Kandić.

"Možda bi bolje bilo da i opozicija prisustvuje, a trebalo bi promjeniti način pregovora, ovako dugo traje, a rezultati nisu vidljivi“, kaže Jusuf Islami.

Ministar za zajednice i povratak u kosovskoj Vladi, Dalibor Jevtić ne dijeli mišljenje građana. On smatra da je dijalog prilika da se problemi riješe, ne i da se stvaraju novi, a Brisel nije mjesto gdje bi neko mogao da promoviše svoje radikalne ideje.

"Ako u taj dijalog ulazite sa namjerom da vrlo jasno kažete NE svemu što treba da bude rješenje problema koje imamo, prije svega u odnosu Srba i Albanaca na ovim prostorima, onda vi ne možete da doprinesete tom dijalogu, a kada nečemu ne možete da doprinesete, onda mislim da nema ni smisla da budete učesnik jednog takvog procesa. Ono što svi građani Kosova očekuju od tog dijaloga jeste da on zatvori neka pitanja koja stoje kao prepreke na putu u odnosu Srba i Albanaca", kaže za RTK2 Jevtić.

Kako je ranije preneo Kosova sot, Apostolova je tokom susreta sa kosovskom ministarskom za dijalog Editom Tahiri rekla da je neophodno bolje informisanje građana Kosova o procesu pregovora. Iz kabineta ministarke za dijalog nisu bili voljni da daju izjave ovim povodom, kao ni predstavnici Samoopredjeljenja.

Portparol Alijanse za Budućnost Kosova, Muharem Nitaj u SMS poruci napisao:

"Prvo treba da se prekinu razgovori sa Beogradom u ovom formatu. Razgovori treba da se odvijaju na bazi reciprociteta i jedne platforme koja ide ka uzajamnom priznavanju. U tom slučaju mogli bi razgovarati o eventualnom učešću opozicije u dijalogu", rekao je Nitaj za RTK2.