Razmatra se odlaganje sjednice!?

Na sjednici 1. septembra na kojoj je jedna od tačaka dnevnog reda glasanje Sporazuma o razgraničenju s Crnom Gorom Lista Srpska, po svemu sudeći neće učestvovati. Ovo će ugroziti i kvorum za održavanje sjednice, jer je potrebno da bude prisutno dvije trećine poslanika (81 poslanik).

Neučešće Liste Srpska na sjednici, kako saznaje portal "Ekonomia Online" ima veze sa političkom stvarnošću i Asocijacijom opština sa srpskom većinom.

"Nećemo sudjelovati na sutrašnoj sjednici...", rekao je za "Ekonomia Online" jedan od poslanika pod uslovom da ostane anoniman.

Na pitanje koji su zahtjevi Liste Srpska koji su ih natjerali na taj korak, on je rekao da "politička stvarnost i Asocijacija opština sa srpskom većinom".

Međutim, nezvanično "Ekonomia Online" saznaje da će tokom dana biti održan sastanak Predsjedništva sa parlamentarnim grupama na kojem će se razmotriti odlaganje sjednice.

Sporazum o demarkaciji granice sa Crnom Gorom očekuje se da sutra bude stavljen na glasanje u Skupštini Kosova. Međutim, veoma je teško da ovo pitanje bude usvojeno 1. septembra. Postoji veliki broj poslanika pozicije koji su protiv glasanja o razgraničenju, dok opozicione stranke Vetevendosje, AAK i Inicijativa od početka sporazuma su protiv njega.

Međunarodni sporazum može biti ratifikovan samo glasovima dvije trećine glasova, dok su iz koalicije PDK-LDK naveli da su uvjereni da će biti odobren. Iako, prema pravilima Skupštine, ako Sporazum bude odbijen, onda se isti vraća na nultu tačku i Vlada mora ponovo pregovarati sa Crnom Gorom.