Diskriminacija i kršenje ljudskih prava

Skoro je sasvim sigurno da od novembra ove godine nijedan kosovski Srbin neće raditi u sjedištu operacija EULEX-a u Prištini.

Zaposleni srpskog etničkog porijekla koji već dugo rade u EULEX-u je EULEX diskriminisao i neće im produžiti zaposlenje zbog toga što iako su dvojezični na srpskom i engleskom jeziku ne razumiju ili ne govore tečno albanski jezik.

Nakon što su saznali za ovu odluku, svi pogođeni zaposleni su napisali molbu i dostavili je šefu EULEX-a i relevantnim službenicima ukazujući na svoje zabrinutosti povezane s ovom odlukom sa jakim argumentima protiv te odluke i posljedicama koje će ona prouzrokovati.

Nakon što su zatražili od šefa misije da razmotri odluku, podnosioci molbe su bili razočarani kada su saznali da je podržao diskriminaciju.

Da bi teška situacija postala još daleko gora, kada su zaposleni kosovski Srbi zatražili od misije da riješi spor arbitražom kao što je to predviđeno u njihovim ugovorima, misija je odgovorila da njene odluke i radnje ne mogu da osporavaju njeni kosovski radnici.  

EULEX je odbio njihovo ugovorno pravo na arbitražu na taj način tvrdeći da je iznad i da ne podleže zakonima i Ustavu Kosova.

Treba podsjetiti i ponoviti da su kosovski zakonodavci pozvali EULEX da radi na Kosovu kao Misija vladavine prava.

Neshvatljivo je to da se EULEX periodično oglašava o slabostima u vladavini prava na Kosovu dok i sam čini diskriminaciju i tvrdi da je imun od sudskog preispitivanja svojih postupaka.

Podnosioci predstavke koji su do sada preduzeli sve neophodne raspoložive korake su sada započeli postupak neposredno pred Vrhovnim sudom Kosova tražeći privremene mjere i nalaganje da EULEX uzme učešće u postupku pred nezavisnim i nepristrasnim tribunalom ili da mu se oduzme imunitet i da se suoči sa podnosiocima predstavke pred kosovskim sudovima.

Isto tako, podnosioci predstavke su zatražili izuzeće sudija zaposlenih u EULEX-u koji rade  u Ustavnom sudu i viših pravnih savjetnika koje takođe zapošljava EULEX, a koji savjetuju sudije u Ustavnom sudu od učestvovanja u procjeni ovog slučaja zbog jasnog sukoba interesa jer je tužena strana lice koje ih zapošljava i isplaćuje im platu.

Gđica Axelle Reiter advokat podnosioca predstavke koja je članica Briselske advokatske komore u Belgiji kaže:

"Kao advokat podnosioca predstavke moja firma ne uživa u tome da ukaže na to da odbijanje misije da se suoči sa nezavisnim i nepristrasnim tribunalom je kukavičluk i da neko može reći da odražava njeno znanje o nelegalnosti onoga što je učinjeno.  

To je nečuveni primjer nekažnjivosti na Kosovu da EULEX (razumna osoba može ovo smatrati donekle i licemjernim) redovne izdaje osuđujuće izvještaje. Baveći se advokaturom, iz samog srca Evropske unije, uznemireni smo što možemo da vidimo da ova misija, manifestacija Evropske unije gazi ljudska prava na ovaj način.

Uzimajući u obzir činjenicu da su EULEX i šef misije takođe odgovorni za Specijalne komore i tužioce koji će ubrzo početi sa svojim radom u Hagu, iskreno se nadamo da će Vrhovni sud prepoznati važnost izazova koji ovaj predmet predstavlja glavnom načelu vladavine prava, prije svega, da nijedna osoba ili nijedna institucija (uključujući Specijalnu komoru i specijalne tužioce u Hagu koji su dio mandata koji je nedavno dat EULEX-u) nije van ruke zakona i da sudije Ustavnog suda kosovski Srbi i kosovski Albanci u potpunosti poštuju svoju zakletvu koju su dali i dužnost da traže poštovanje Ustava i da Ustav treba da zaštiti ta prava garantovana našim klijentima, podnosiocima predstavke shodno istom instrumentu", stoji na kraju saopštenja koje je potpisala Axelle Reiter, advokat podnosioca predstavke koja je članica Briselske advokatske komore u Belgiji.