Povećan broj zahtjeva

Mnogi građani nastavljaju da napustaju zemlju zbog loših uslova života i nerazvijenosti. Dok neki od njih odlaze ilegalno, ima i onih koji u potpunosti žele da se odreknu svoje domovine.

U izvještaju koji je objavilo Ministarstva unutrašnjih poslova stoji da je samo u aprilu, maju i junu Odjeljenju za državljanstvo predato 948 zahtjeva za odricanje od državljanstva Kosova, prenosi portal "zeri.info".

"U periodu april-jun 2016. godine, u Odjeljenju za državljanstvo dostavljeno je ukupno 948 zahtjeva za odricanje od državljanstva", navodi se u izvještaju Ministarstva unutrašnjih poslova, precizirajući da je od tog broja, 865 zahtjeva je dobilo pozitivan odgovor, 9 je odbijeno a 74 Kosovara još uvijek čekaju na pozitivan odgovor za odricanje od državljanstva Kosova, piše "zeri.info".

Kosovari koji su zatražili odricanje od državljanstvo dolaze iz Njemačke, Austrije, Slovenije, Holandije, Norveške...

S druge strane, od ukupno 41 osobe koji su zatražili kosovsko državljanstvo, samo je 13 Albanaca, a ostali su Srbi i Crnogorci, prenosi portal "Zëri.info".

U međuvremenu, 39 ljudi je zatražilo azil, od kojih većina njih su iz Afganistana, a ima i tražioca azila iz zemalja kao što su Sirija, Liban, Iran i Makedonija.

Međutim, u posljednjih nekoliko mjeseci predato je više od 1.000 zahtjeva za dozvolu boravka u našoj zemlji.

U ovim zahtjevima najviše ima osoba iz Albanije, ali i Srba i Turaka.

Izgleda da su Turci u našoj zemlji najviše došli radi posla, jer 114 osoba sa turskim državljanstvom je došlo da radi u našoj zemlji u toku ovih mjeseci.

Na ovoj listi ima i državljanina Amerike i Makedonije.

Prošle godine, od januara do decembra 2015. godine, u Odjeljenju za državljanstvo podnjeto je ukupno 5.577 zahtjeva za odricanje od državljanstva Kosova.