Meta

U prepisci ambasade Turske i MIP-a, kosovske institucije se upozoravaju da postoji mogućnost da terorističke organizacije Fetulaha Gulena izvedu napad na Turski kulturni centar "Yunus Emre" na Kosovu, javlja Radio Slobodna Evropa.

Ambasada Turske u Prištini upozorila je Ministarstvo inostranih poslova Kosova na mogućnost terorističkih napada na kulturne centre koje je Turska otvorila na Kosovu.
U pismu koje je MIP-u Kosova dostavljeno 23. jula, ambasada zahtjeva od vlasti Kosova da preduzmu dodatne mjere oko zgrade Turskog kulturnog centra "Yunus Emre" u Prištini, Prizrenu i Peći u cilju njihove zaštite.
Poslije neuspjelog državnog udara u Turskoj u cilju dokazivanja uključenosti Fetulaha Gulena u organizaciju državnog udara, od zemalja Balkana turske vlasti zatražile su konkretna djela protiv organizacija koje je on otvorio na Balkanu. Institucije bezbjednosti na Kosovu su ovaj zahtjev ocijenile neosnovanim.
Policija Kosova je navela da nema naznaka "terorističke aktivnosti unutar teritorije Kosova", ali je nakon neuspjelog puča u Turskoj povećala mjere bezbjednosti zbog globalnih prijetnji za terorističkim napadima, ocjenjujući to kao neophodni dio garancije bezbjednosti građana Kosova.
Turska je odmah poslije rata počela da biva prisutna na Kosovu uglavnom u oblasti obrazovanja. Otvaranje škola je počelo 2003. godine i većina su dio nevladine organizacije "Gulistan", pokreta na čijem je čelu Gulen.
Te škole postoje u Lipljanu, Prizrenu i Đakovici i u blizini Prištine u naselju Marigona koja je dio opštine Gračanica, a dio su škola pod nazivom "Mehmet Akif".