U interesu dobrosusjedskih odnosa

Predsjednik Skupštine Kosova i lider vladajuće Demokratske partije Kosova Kadri Veseli je izjavio da bez riješenja pitanja mosta na Ibru i primjene briselskih sporazuma nema formiranja Zajednice opština sa srpskom većinom (ZSO).

Veseli je u intervjuu za albanski program Glasa Amerike rekao da će Kosovo nastaviti dijalog o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije jer su u interesu Kosova dobrosusjedski odnosi.

"Međutim, u narednom periodu dijalog treba da bude praćen incijativama od strane Kosova. Dijalog takođe treba da bude konkretniji, posebno u oblasti ostvarivanja sporazuma koji do sada nisu ostvareni i preko kojih Srbija stvara prednosti kroz jednu vrstu pritiska blokirajući često njihovu implementaciju na terenu", kazao je Veseli.

Dodao je da bez bez primjene do sada postignutih sporazuma neće biti novih sporazuma.

"Mi ćemo svakodnevno razgovarati i komunicirati. U narednom periodu ćemo intenzivirati naše napore, razgovaraćemo sa Brisleom i našim međunarodnim partnerima. Uloga SAD u tome treba da bude posebna i uvijek prisutna, međutim, istovremeno nam trebaju konkretni rezultati na terenu na ostvarivanju sporazuma", kazao je predsjednik Skupštine Kosova.

Veseli je rekao da je po pitanju demarkacije granične linije sa Crnom Gorom, političkom spektru Kosova potreban zajednički stav i da je pitanje demarkacije od "strateškog značaja za jačanje suvereniteta i državnog integriteta Kosova".

"Mi nismo spremni da se jedan kvadratni centimetar Kosova otuđi, ali ni da istovremeno bude manipulacije osjećanjima za pitanje koje se direktno odnosi na naš državni integritet", kazao je predsjednik kosovske skupštine.

Veseji, koji je i lider Demokratske partije Kosova, ocjenio je da je potrebno okončati demarkaciju, "posebno sa susjedom kakva je Crna Gora, koja je među prvim državama priznala Kosovo".

"Pitanje teritorije ne treba pomiješati sa pitanjem slobode kretanja. Radi se o izuzetno velikom pitanju o kojem ćemo djelovati uz građansku odgovornost da se naša teritorija treba braniti i sačuvati. Mi ćemo doneti odluku u skladu sa interesima građana", kazao je Veseli.