Ovo je uvreda i za Bošnjake i kosovske Albance

Nekadašnji predsjednik Srbije Slobodan Milošević, koji je poznat i pod nadimkom "Balkanski kasapin", optužen pred Haškim tribunalom da se nalazio na vrhu piramide ratnih zločina počinjenih tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji, posthumno je u ovom sudu oslobođen krivice, bar kada je riječ o najkrvavijim događajima koji su se odigrali u Bosni i Hercegovini tokom rata u bivšoj Jugoslaviji.

S druge strane, prvi predsjednik RS Radovan Karadžić nedavno je u Hagu prvostepeno osuđen na 40 godina zatvora.

Prema odluci sudskog vijeća, utvrđeno je kako je srpsko rukovodstvo u BiH osnovalo udruženi zločinački poduhvat, ali su sudije izričito odbile da su u tom poduhvatu bili čelni ljudi Srbije na čelu sa Miloševićem. Zapravo. Sudsko vijeće je presudilo da je Milošević djelio sa Karadžićem samo namjeru i cilj da se sačuva Jugoslavija i spriječi otcepljenje Bosne i Hercegovine

Međutim, Numan Balić, predsjednik Stranke Demokratske Akcije Kosova je u izjavi za list "Zëri" kazao da je ovo skandal i uvreda za Bošnjake i kosovske Albance.

"To je zaista skandalozna odluka i vrlo loše vijesti za Bošnjake u Bosni i Hercegovini, ali i sve koji su proživjeli Miloševićevu represiju i zločine, uključujući i Kosovo", rekao je Numan Balić za list "Zëri".