Na Kosovu se radi u skladu sa važećim zakonima

Zamjenik ministra spoljnih poslova Kosova Valon Murtezaj izjavio je danas da se na Kosovu radi u skladu sa važećim zakonima.

Murtezaj je to rekao povodom zahtjeva Ambasade Turske na Kosovu da vlada u Prištini preduzme mjere protiv novinara i suvlasnika portala "GazetaExpress", Berata Buzhale.

Zahtjev za preduzimanje mjera protiv Buzhale osudila je i Asocijacija novinara Kosova koja je ocjenila da zahtjev Ambasade Turske upućen Ministarstvu inostranih poslova Kosova predstavlja teško gaženje prava na slobodu riječi koja je zagarantovana Ustavom i zakonima Kosova.

"Od ambasade Turske u Prištini tražimo u najkraćem roku izvinjenje za ovaj skandalozni korak i istovremo tražimo odlazak ambasadorke", navodi se u saopštenju.

Ambasada Turske u Prištini je od Vlade Kosova zatražila preduzimanje mjera protiv kosovskog novinara Berata Buzhale zbog njegovih komentara na Facebooku o neuspjelom pokušaju puča u Turskoj, objavio je Reuters, a prenio portal Koha.net.

"Pozivam građane Republike Kosovo koji su na odmoru u Turskoj da se pridruže vojsci", napisao je Buzhala na Facebooku, a kako su prenijeli lokalni mediji, pored poruke je stavio "smajlija, znak koji podrazumijeva da to nije bila ozbiljna poruka".

Buzhala je bio poslanik Skupštine Kosova iz redova Demokratske partije Kosova, koju je nešto prije isteka mandata napustio. Suvlasnik je portala "GazetaExpress.com", koji dnevno posjećuje oko milion čitalaca.