Nakon terorističkog napada u Istanbulu

Građani Prizrena izrazili su solidarnost i pridružili se bolu naroda Turske zbog žrtav terorističkog napada koji se desio 28. juna na aerodromu "Ataturk" u Istanbulu.

Građani, poslanici Skupštine Kosova i studenti su se okupili u četvrtak ispred konzulata i položili cvijeće u znak sjećanja na poginule, osuđujući teroristički čin.

Simboličnom činu solidarnosti pridružili su se i poslanici Skupštine Kosova. Oni su se zahvalili svim zajednicama koje žive u Prizrenu na podršci koju daju turskoj zajednici.

"Došli smo ovdje zajedno sa ostalim zajednicama kako bi oštro osudili sve terorističke akcije u svijetu. Hvala građanima Kosova, koji nas nisu ostavili same u ovom teškom danu. Saučešće zbog poginulih, i brže ozdravljenje povređenima", rekla je Mybera Shinik, poslanica u Skupštini Kosova.

I njen kolega Fikrim Damka je rekao da "Mi, građani turske zajednice u Prizrenu, smo danas došli ovdje da pokažemo solidarnost sa maticom. Želimo da se ovi teroristički akti ne ponove više u Turskoj, ali i nigdje u svijetu ".

Dio ove akcije u znak sjećanja na žrtve i ranjene u tragediji koja se desila u Istanbulu bili su i studenti sa Kosova koji studiraju u Turskoj.

"Okupili smo se ovdje da osudimo teroristički napada koji se dogodio na aerodromu u Istanbulu. Zahvaljujemo se svim zajednicama koje su nas podržali i izrazili solidarnost s nama u ovom teškom danu. Mi danas odavde, iz Prizrena, osuđujemo čin i aktere koji su to uradili. Izražavamo saučešće za žrtve i solidarnost sa njihovim porodicama", rekao je Xhengiz Qeska, predsjednik parlamenta studenata u Turskoj.

Ovo nije prvi put da je Turska pogođene eksplozijom, a građani Kosova su se uvijek solidarizovali sa tragedijom terorističkih akata koji se dešavaju ne samo u Turskoj, kao što se dogodilo prošle godine u oktobru, kada su se dva napada za redom desila u Ankari, kada je ubijeno 100 osoba, dok je jula mjeseca 30 osoba poginulo u terorističkom napadu na mitingu na granici sa Sirijom.

/TV Prizreni/