Zbog Sporazuma o razgraničenju sa CG

Pitanje demarkacije granice sa Crnom Gorom muči stanovnike pograničnog dijela Kosovo - Crna Gora, koji šalju poruke o eskalaciji situacije. Oni kažu da od sada neće odgovarati za svoje postupke.

List "Zëri" piše da Sporazum o utvrđivanju granice između Kosova i Crne Gore je izazvao revoltog kod stanovništva regiona Diukadjini i Rugove. Oni su poslali "selam" Vladi i premijeru Isi Mustafi da neće dozvoliti da izgube desetine hiljada hektara zemljišta i u tom smislu očekuje se da se organizuju i zaštite svoju imovinu.

Ali nisu samo stanovnici koji se protive Sporazumu, ima i političkih stranaka iz opozicionog tabora koje zahtijevaju da Sporazum kao takav ide u parlamentu na ratifikaciju, a kažu da ovim Sporazumom gube oko 10 hiljada hektara zemljišta.

Čak i poznavaoci sigurnosnih pitanja strahuju da ukoliko se ne uzmu u obzir stavovi građana, onda postoji opasnost od eskalacije situacije.

Poznavalac sigurnosnih pitanja, Burim Ramadani je rekao za portal "Zëri.info" da javno upozorenje mještana tog dijela se mora sagledati ozbiljno. On je kazao da su kosovske institucije dužne da smire situaciju.

"Mislim da javna upozorenja mještana tog dijela se moraju sagledati ozbiljno. Institucije Kosova imaju obavezu da smire situaciju. Za sada situaciju vidim prilično napetom i lako ranjivom. Sveukupna napetost cijele sigurnosne situacije je rezultat određenih faktora: političkih, ekonomskih, lošeg upravljanja, nedostatka povjerenja u institucije, ekstremizma, agresivnih akcija od strane Srbije, političke krize, kao i neispravnog razgraničenja. Jasno je da bi produbljivanje krize moglo dovesti do pogoršanja sigurnosti", rekao je Ramadani.

On je rekao da institucije moraju smiriti situaciju kroz međustranačku saradnju, saradnju sa građanima i ispravljanjem grešaka, uključujući i sadašnju verziju razgraničenja.

Također i Avni Islami, poznavalac sigurnosnih pitanja je kazao da razgraničenje s Crnom Gorom, izgleda kao da neće proći tako lako kao što se mislilo na početku.

"Razgraničenje sa Crnom Gorom, čini se da neće tako lako proći kao što se u početku mislilo. Svaka upornost sadašnje vlade za ratifikaciju sporazuma bi dovela do napetosti u tom dijelu, a možda i konflikta među stanovništvom tog područja i sigurnosnih snaga Crne Gore", rekao je Islami.

Islami je rekao da javne izjave predsjednika Thaçija i njegovog zamjenika Adema Grabovcija, prema njemu, znače da nešto nije u redu.