EBRD pomaže unapređenje gradskog prevoza

Evropska banka za obnovu i razvoj će investirati 10 miliona eura u unapređenje gradskog prevoza u Prištini, navodi se u saopštenju banke.

Finansiranje EBRD-a će biti dodjeljeno preduzeću Trafiku Urban, javnom gradskom prevoznom preduzeću u vlasništvu opštine Priština, za kupovinu 51 novih dizel autobusa u skladu sa standardom emisije EURO-VI, a koji će, kako je saopšteno, u značajnoj mjeri smanjiti nivoe zagađenja vazduha i buke i poboljšati uslugu u gradu.
Projektu će doprinijeti i donacija Češke Republike, koja će pomoći u pripremi i sprovođenju projekta, kao i u razvoju održivog plana urbane mobilnosti za Prištinu. 
Cilj prve investicije EBRD u opštinski sektor na Kosovu je, kako se dodaje u saopštenju, da se podrži modernizacija i kupovina nove flote autobusa, što će dovesti do boljeg standarda životne sredine i operativne efikasnosti u gradu, koji se trenutno oslanja na zastarjelu i često neefikasnu flotu autobusa, koja prouzrokuje visoke nivoe zagađenja i utiče na opšti kvalitet vazduha.