Neizliječena, vrijeđana i traumatizovana

Žena, oko 30 godina, iz Prištine, koja ne želi da joj se ime u javnosti spominje, ispričala je užas koji je preživljavala do prije neki dan u "Američkoj bolnici" u Prištini. Pacijentkinja je bolovala od kamena u bubregu. Kaže da je izabrala ovu bolnicu vjerujući u reputaciju koju ima, ali nije vjerovala da će joj se dogoditi suprotno.

Nisam mogla ni zamisliti da ću iz bolnice izaći neizliječena, vrijeđana i traumatizovana zbog ponašanja i uvreda koje mi je uputilo medicinsko osoblje", počela je priču N.N. iz Prištine, piše portal "Infokusi.com".

Ona kaže da vidjevši haos koji vlada na državnim klinikama i kako bi izbjegla otvorenoj operaciji i zbog nedostatka aparature izabrala je "Američku bolnicu"  iako je znala da će je to koštati dosta novca. Ona posjeduje zdravstveno osiguranje jedne od kosovskih kompanija i kako kaže do momenta kada su dobili pozitivan odgovor od osiguranja, ponašanje osoblja je bilo dosta civilizovano. Cijena koju je osiguranje platilo za pružanje intervenciju "nefrolitotemia percutanae" je preko 4.000 eura. Pošto svakog mjeseca plaća zdravstveno osiguranje kako bi imala bolji tretman sa najnovijom tehnološkom aparaturom, ona je vjerovala u medicinsku intervenciju odgovornog osoblja ove klinike.

"Stavili su mi zelenu kapicu na glavu i kada sam ušla u operacionu salu čula sam uvrede ljekara anesteziologa koji je govorio osoblju za mene (na albanskom: 'kapjani këto q.. nane flokë'). Htjela sam reagovati rukama ali je anestezija djelovala i nisam imala snage da djelujem", rekla je ona.

Intervencija je trajala skoro 3 sata i odmah nakon intervencije odgovorni ljekar je obavijestio porodicu pacijetna da je operacija uspješno završena. Pacijentkinja kaže da je u bolnici boravila još tri dana te da je njega medicinskih sestara bila veoma dobra. Ali, posljednjeg dana ljekar specijalista je naredio da se radi rentgen abdomena, piše portal "Infokusi".

Pacijentkinja dalje kaže da i pored njenog insistiranja da pogleda izvještaj radiologa, to joj nije bilo dopušteno. Ona je puštena kući sa otpusnom listom na kojoj je pisalo da je intervencija bila uspješna, ali bez opisa i izvještaja radiloga. Kontrola je bila zakazana za sedam dana. Kući, kako dalje govori pacijentkinja, iako su joj bili prepisani antibiotici, ona je tri dana za redom imala temperaturu i počela je primjećivati da nešto nije dobro sa njenim zdravstvenim stanjem. Kaže da se odmah obratila "Američkoj bolnici" i od ljekara specijaliste dobila informaciju da još uvijek postoji kamenje u bubregu i da sada mora nastaviti s metodom ESWL.

"Bila sam šokirana i vrlo razočarana. Ljekar mi je tad rekao da i on nije zadovoljan onim što je uradio", rekla je pacijentkinja N.N. i dodaje drugu reakciju ljekara "Ako niste zadovoljni , podignite dokumenta i idite kod nekog pouzdanijeg doktora. Mi smo toliko mogli uraditi", rekao je doktor koji je izvršio intervenciju.

Nakon 10 dana, zdravstveno stanje se pogoršalo i ponovo je bila primorana da ode u Urgentni centar u "Američkoj bolnici" zbog bolova. Zdravstveno stanje je održavala samo uz pomoć jakih analgetika. Našavši se na raskrsnici i ne znajući šta dalje, ona je ipak odlučila da promjeni urologa i prema njegovoj preporuci smještena je na hospitalizaciju u drugoj privatnoj klinici. Tu je nastavljena utoroskopska intervencija i ESWL i za to je platila dodatnih 1170 eura.

"Da ti Bog ne odeš u bolnicu i da ti ne da da padneš u šake doktora na Kosovu", rekla je na kraju svoje potresne priče ova pacijentkinja koja je više od mjesec dana preživljavala fizičku, duševnu i emocionalnu patnju i to sve zbog neodgovornosti ljekara na Kosovu.

Sada je u konsultaciji sa jednim advokatom i razmatra mogućnost podizanja optužnice protiv "Američke bolnice" u Prištini.

/INFOKUSI.com/