Ministar evropskih integracija Kosova, Bekim Çollaku, u razgovoru za RSE je kazao da EU neće biti ista bez Velike Britanije, te je izrazio bojazan da će ovakva odluka uticati i na ostale članice EU da krenu sličnim putem. To bi, kako je rekao, bila velika nesreća za Evropu i sve one države koje teže ka EU.

Velika Britanija je na referendumu 23. juna odlučila da izađe iz Evropske unije.
Çollaku dodaje da je Zapadni Balkan izgubio važnog saveznika unutar Evropske unije, te da ova odluka može da utiče na dalje proširenje Unije.
"Kosovo gubi članicu EU koja nas je među prvima priznala i otvoreno govorila o proširenju EU. Sada više nemamo tog saveznika unutar EU, i ne samo Kosovo, već Zapadni Balkan više nema tog saveznika koji je bio posvećen konsolidaciji mira i saradnje sa svima na Balkanu“, kazao je on.
"Istina je da današnji događaj može da izblijedi političku volju država članica, ali i Evropske unije kada je u pitanju dalje proširenje. EU je sada potrebno refokusiranje na to šta treba da uradi u bliskoj budućnosti, jer krize sa kojima se suočava, naročito sada, veoma su teške. A današnji odlazak Velike Britanije je kulminacija svih izazova sa kojima se Unija suočavala od svog samog osnivanja", dodao je Çollaku.
Ministar evrointegracija naglašava da će Kosovo nastaviti s produbljivanjem odnosa sa Velikom Britanijom.
On je izrazio nadu da će EU uspeti dalje sačuva ulogu važnog globalnog aktera i bez Velike Britanije, a što je posebno važno za zemlje Balkana.
"Današnji poraz je poraz i same EU. Nadam se da će EU pronaći pravi put da se osnaži u budućnosti sa novim članicama, da će otvoriti vrata novim članicama i da će održati tu važnu ulogu globalnog aktera. Sve bi ostalo bilo štetno ne samo za EU, nego i sve članice. To bi oslabilo cijelu Evropu", mišljenja je Çollaku.