Uvozi se sve

Hljeb, so i srce. Samo ovo posljednje je kosovsko na soframa većine Kosovara. Sve ostalo je "Made in Serbia".

Čak i voda koja se koristi za gašenje žeđi većinom dolazi iz države od koje se Kosovo odvojilo ratom prije 17 godina.

Prema podacima lista "Fjala" koje je osigurala od Carine Kosova, u prvih šest mjeseci ove godine, Kosovari su iz Srbije kupili ništa manje do 29 miliona litara pijaće vode.

Suštinski prehrambeni proizvodi, počevši od voća, povrća i konzervirane hrane su proizvodi koji se uvoze na Kosovo iz ove zemlje.

Ukupno je za šest mjeseci uvezeno 429 miliona kilograma robe u vrijednosti od 142 miliona eura.

Tako da je oko 34 miliona kilograma pšenice uvezeno na Kosovo samo za prvih šest mjeseci ove godine, oko 21 milion kilograma kukuruza i 15 miliona kilograma je brašno.

Također, podaci pokazuju da Kosovari biraju između domaćih mliječnih proizvoda i mliječnih proizvoda porijeklom iz Srbije.

Preko graničnog prijelaza Merdare uvezeno je sira i drugih mliječnih proizvoda u iznosu od 38 hiljada kilograma vrijednosti od 82 hiljade eura.

Nekoncentrirano mlijeko koje ne sadrži dodatke šećera ili nekih drugih zaslađivača je uvezeno na Kosovo u iznosu od 1 milion litara vrijednosti oko 602 hiljade eura, piše list "Fjala"

To pokazuje da čak i protesti mljekara ispred Vlade Kosova prije nekoliko mjeseci protiv uvoza mliječnih proizvoda u zemlji nisu nimalo uticali na smanjenje količine uvoza ovog proizvoda u zemlji.

Ignorišu se kosovski proizvodi

Iako je Kosovo poznato po proizvodnji krompira, koji se čak i izvozi u druge zemlje, prema podacima iz carine oko 200 hiljada kilograma krompira je iz Srbije uvezeno na Kosovo samo za prvih šest mjeseci ove godine u vrijednosti od 42.144 eura.

Kosovo uvozi i konzervirano povrće iz ove države.

220.388 kilograma je ovog proizvoda uvezeno na Kosovo za ovih šest mjeseci u vrijednosti od 176 hiljada eura.

Bijeli i crni luk, paprika, zeleni luk i drugo začinsko povrće, svježe ili rashlađeno dolaze i iz Srbije na Kosovu. U ovom šestomjesečju je uvezeno 672.548 kilograma.

Također i svježe jabuke, kruške i dunje su uvezene na Kosovo u iznosu od oko 62 hiljade kilograma, piše list "Fjala".

Dodajmo da i drugo voće, orahe, lješnjike, bademe i druge jestive biljke, pripremljeno ili konzervirano na drugi način, uvezeno je u zemlju zajedno sa šargarepom, crvenom repom, salatom, u vrijednosti od oko 47 hiljada eura.

Pasta, kuhana ili punjena (sa mesom ili drugim) ili drukčije pripremljena, kao što su špageti, makaroni, uvezeni su u zemlju u iznosu od oko 319 hiljada eura.

Rexhepi: Što manje uvoza, to je bolje za proizvođače

Poznavalac ekonomskih pitanja, Ibrahim Rexhepi u izjavi za list "Fjala" rekao je da svaki uvezeni proizvod u zemlji sužava mjesto domaćim proizvodima, pod uslovom da oni budu konkurentni, kako po kvalitetu, tako i u cijeni.

"...najveći socijalni doprinos, uzimajući u obzir i državni budžet, će biti onda kada budemo konzumirali domaće proizvode. Biće puno više zaposlenih, imaće značajan uticaj na poboljšanju socijalne situacije u zemlji, kao i rast budžetskih prihoda", rekao je Rexhepi.

Prema njegovim riječima, odgovorne institucije će morati raditi više na podizanju svijesti potrošača za kupovinom i konzumiranjem domaćih proizvoda.

Slatkiši i sokovi iz Srbije

Nedovoljan kapacitet kosovskih proizvođača je doveo do toga da i trgovinski sporazumi postignuti između Kosova i nekoliko drugih država ne budu dovoljni da dođe do pozitivnog efekta na ekonomiju.

Tako Kosovo uvozi i hljeba, torte, peciva, kolače, keks i ostale pekarske proizvode iz drugih država sa približno 2 miliona kilograma, piše list "Fjala".

Margarin u iznosu od 553 hiljade kilograma.

Oko 153 hiljade eura su Kosovari potrošili na uvoz sokova u iznosu od oko 206 hiljada kilograma.

Prema podacima carine Kosova za ovih šest mjeseci je uvezeno više svinjskog nego goveđeg mesa. Ukupno 18 hiljada kilograma svinjetine, a 10 hiljada kilograma govedine.

Kosovo, sada već mnogi niz godina uvozi preko 80 posto različitih proizvoda. Time je naše društvo postalo potrošačko tržište. Trgovinski deficit, prema podacima Agencije za statistiku Kosova, godišnje iznosi preko 2 milijarde eura.