Ovo se dešava samo na Kosovu

U selu Morina kod Skenderaja sinoć poslije ponoći lopovi su ukrali alat za rad u nekoliko kuća. Nakon što su primjćeni od mještana, oni su pobjegli i željeli su da se vrate kasnije. Njih su mještani pratili i uspjeli da uhvate jednog lopova.

Mještani Morine kod Skenderaja govore u detaljima o susretu sa lopovima, koji su pokušali da ukradu radni alat u nekoliko kuća u ovom selu.

Suad Gucati govori o cijelom događaju koji se desio negdje oko 1:40 poslije ponoći.

"Čuo sam dva pucnja, izašao sam napolje sa susjedima u naselju, saznao sam da su lopovi u blizini. Primjetili smo vozilo tipa 'Golf4' crne boje kako odlazi sa mjesta događaja", rekao je on.

Komšije su rekle Suadu da je jedan od lopova pobjegao pješice. "On je i bio taj koji je pucao iz vatrenog oružja kako bi nas uplašio i kako ne bismo pošli u potragu za njim", dodao je Suad.

Suad kaže da alat koji su pokušali da ukradu je vraćen nakon dolaska policije.

"Policija je stigla na mjesto događaja. Poduzela sve mjere, slikala, pregledala četiri kuće koje su namjeravali da opljačkaju. Međutim, lopovi su uspjeli da samo u mojoj kući i kući moga rođaka ukradu neke stvari. Ukradeni alati su jedna mašina za zavarivanje, jedna mala motorka i jedna bormašina (bušilica). Alat je pronađen pored puta jer su lopovi namjeravali da kasnije dođu po njega", kaže on.

Kasnije, prema riječima ovog mještanina Morine, nakon odlaska policije, lopovi su se ponovo vratili da pokupe ukradene stvari, vjerujući da su te stvari još uvijek na mjestu gdje su ih ostavili.

"Uočili smo da nam jedno vozilo ide u susret, a oni su mislili da nismo pronašli stvari koje su oni ostavili pored puta. Kada su nam se približili, mi smo pokušali da ih zaustavimo, ali su oni kolima krenuli na nas u pokušaju da nas pregaze", rekao je Suad.

On kaže da nakon njihovog pokušaja bjekstva, mještani su ih pratili automobilom i uspjeli uhvatiti jednog od lopova.

"Ljudi koji su stigli na ovo mjesto su izašli i bacili jedan televizor iz auta... U tom momentu su željeli da zatvore vrata vozila i pobjegnu sa mjesta događaja. Ja sam im kolima, sa još dvojicom rođaka, preprečio put, izašli smo iz kola, jedna nam je osoba odmah pobjegla, a drugoga smo uspjeli da uhvatimo odmah i čekali smo policiju da dođe. Kad je došla policija, ona ih je odvela sa sobom", kaže Suad Gucati.

Međutim, prema riječima stanovnika ovog sela, policija je ujutru oslobodila uhapšene osobe.

"Zatočenici se više ne nalaze u policijskoj stanici u Skenderaju. Kako sam ja čuo, pustili su ih, a precizne podatke ne znam", rekao je on.

Inače, Hysni Gucati kaže da ovo nije prvi put da se ovako nešto događa.

Portal "KALLXO.com" nije uspio dobiti odgovor od policije Kosova da li su uhapšene osobe zaista puštene.

A tužilac Shyqeri Sula je kazao da nije bio na poslu dva prethodna dana i da nije upoznat sa slučajem.