Sadržaj ovog teksta

O tekstu New York Times-a "Kako je Kosovo postalo plodno tlo za Islamsku Državu", pisali su brojni domaći i regionalni mediji, ali i oni širom Evrope.

Diplomate iz EU ocjenile su sadržaj ovog teksta kao "realističan" i rekle da su njihove institucije već upozorile na ovaj fenomen, piše "Koha Ditore", prenosi RTK2.

"Svjesni smo da članak objavljen u prestižnom listu može da ima veći uticaj od naših izvještaja. Ali sve to je govorila i Evropska komisija, antiterorističke agencije i službe država članica kroz svoje izvještaje", rekao je jedan diplomata EU a prenosi "Koha Ditore".

Isti izvor kaže da ne vjeruje da ovaj članak može imati negativan uticaj na proces vizne liberalizacije za građane Kosova, jer se taj proces nalazi u završnoj fazi.

"Koha Ditore" podsjeća da je isti dan kada je dala preporuku da Kosovu budu ukinute vize, Evropska komisija objavila izvještaj o proceni rizika od vizne liberalizacije Kosova. U izvještaju se navodi da građani Kosova koji su bili dio terorističkih grupa u Siriji i Iraku, a zatim se vratili na Kosovo, mogu da budu stvarna prijetnja unutrašnjoj bezbjednosti EU.

Nije kriv "New York Times"

Glavna i odgovorna urednica lista "Zëri" Arbana Xharra, koja je  pisala o ženama sa Kosova koje su se priključile ID, odgovorila je onima koji komentarišu članak "New York Times-a".

"'New York Times' nije kriv što se Kosovo pretvorilo u leglo ISIS-a i što je dozvolilo da kontrolu nad pojedinim džamijama na Kosovu uzmu ljudi koji govore našoj djeci napadnite i roditelje ako ne razmišljaju kao vi", napisala je Xharra na svom Facebook profilu.