Novcem iz državnog budžeta

Albin Kurti, Fatmir Limaj i Ramush Haradinaja prošle godine nisu putovali u inostranstvo novcem iz državnog budžeta.

Izgleda nevjerovatno, ali to nisu jedini poslanici koji tokom 2015. godine nisu potrošili nijedan euro iz kase Skupštine Kosova za putovanja u inostranstvo, piše list "GazetaFjala".

Od ukupno 120 poslanika, 89 od njih su uzimali iz budžeta novac za putovanja, od kojih većina nije imala ni agendu, piše dalje list "GazetaFjala" na osnovu podataka iz Kosovskog demokratskog instituta (KDI).

Samo 31 poslanik, među kojima i bivši poslanik iz redova Alijanse za budućnost Kosova, Ramush Haradinaj, sa svojim drugom iz partije Ali Berishom, nisu nikad putovali u inostranstvo novcem poreskih obveznika.

Štedišama su se pokazali i neki poslanici Pokreta Samoopredjeljenje.

Lider ove partije, Albin Kurti i poslanici Fisnik Ismaili, Puhie Demaku, Faton Topalli, Besnik Bislimi nisu nikada putovali u neku zapadnoevropsku zemlju na račun budžeta.

Čak i neki od poslanika vladajuće koalicije, PDK, PD, LB, PSHDK, PK su se pokazali šedišama što se tiče putovanja.

Bislim Zogaj iz ove koalicije i poslanici Avdyl Ymeri, Fadil Beka, Hajdar Beqa, Nait Hasani, Rafet Rama, Nezir Çoçaj i Nuredin Lushtaku nisu izabrali da troše novac poreskih obveznika za putovanja, kako bi iskoristili dnevnice kao ostalih 89 poslanika.

Opreznim, kada je riječ o budžetu su se pokazali i neki poslanici Demokratskog saveza Kosova.

Melihate Tërmkolli, poslanica Skupštine iz ove stranke, zajedno sa Arbenom Gashijem, Agimom Ademajem, Muratom Hoxha i Mirjetom Kalludra nisu putovali u inostranstvo, prenosi list "GazetaFjala".

Baš kao i druge kolege štediše djelovali su i neki od poslanika liste Srpska (SL).

Jasmina Živković, Milika Vuletić, Milena Milećević nisu putovali u inostranstvo kao njihov lider Slobodan Petrović, koji je jedan od poslanika koji je najviše potrošio novca za potrebe luksuza.

I poslanici bez stranke, Ramiz Kelmendi, Blerim Shala i Margarita Kadriu se nisu pridružili listi potrošača državnog novca.

Isto su postupili i poslanici Inicijative za Kosovo, Fatmir Limaj i poslanik Partije pravdem Gëzim Kelmendi.

Čak i neki od pripadnika manjina nisu nikad "okusili" osjećaj da putuju negdje, sem na Kosovu.

Adem Hodža, Ćerim Bajrami, Mubera Shinik su također štediše kada je riječ o putovanjima.

Poslanici potrošači

Drugačije za najveće potrošače pokazuje istraživanje Kosovskog demokratskog instituta (KDI).

Među poslanicima koji nemilosrdno troše budžetski novac, je zamjenik predsjednika Skupštine Xhavit Haliti, poslanica PDK Blerta Deliu, Besim Beqaj iz iste stranke, poslanik Srpske liste Slobodan Petrović i Teuta Sahatqia, bivša poslanica LDK-a.

Pozivajući se na istraživanje KDI-a, partije koje su budžet Kosova mnogo koštale kada je riječ o putovanjima su koalicija PDK, PD, PSHDK, čiji poslanici su zajedno potrošili preko 68 hiljada eura.

35 hiljada eura za putovanja su potrošili i poslanici Demokratskog saveza Kosova. Ništa manje, odnosno 18 hiljada eura su potrošili poslanici opozicije Pokreta Samoopredjeljenje.

Inicijativa za Kosovo, je potrošila ukupno 13 hiljada eura, dok je AAK, partija koju predvodi Ramush Haradinaj iz državnog budžeta uzela skoro 9.000 eura samo za službena putovanja.

Na osnovu izvještaja KDI-a, stoji da samo tokom prošle gdoine poslanici su realizovali 311 posjeta van Kosova.

"Velika većina tih posjeta su u zemljama Evrope - 296. S izuzetkom 15 posjeta Americi. -  14 u SAD-u i jedna u Panami. Ali najposjećenije zemlje naših poslanika su Albanija sa 70 posjeta, zatim Njemačka sa 45, Belgija sa 37 posjeta", navodi se u izvještaju KDI-a.