Liberalizacija za Kosovo u opasnosti?!

Mnogi Kosovari i dalje čekaju ispred ambasada Evropske unije (EU) za dobijanje šengenske vize, uprkos upozorenjima da se očekuje da ukidanje viza bude uskoro.

Čak su i neki građani potvrdili za list "Zëri" da su nedavno dobili vize za vremenski period od 6 mjeseci ili čak godinu dana.

"Prije nekoliko dana sam dobio vizu za šest mjeseci u jednoj od ambasada Evropske unije", kaže građanin koji ne želi javno govoriti za list "Zëri".

Ovaj uzrokuje da mnogi građani sumnjaju u liberalizaciju viznog režima u dogledno vrijeme. Međutim, kada je Kosovo dobilo dugo očekivanu pozitivnu preporuku za liberalizaciju viznog režima, 4. maja, 2016. godine, tada je dobilo i dva uslova. Ratifikacija razgraničenja s Crnom Gorom i intenzivirani i konkretni rezultati u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala. I jedan, i drugi proizilaze da su problem za Vladu. Posebno ratifikacija razgraničenja s Crnom Gorom, uprkos insistiranju vlade da će do toga doći vrlo brzo.

To "nemogućim" čini opozicija, koja se svim svojim kapacitetom protivi ratifikaciji ovog sporazuma, rekavši da je ovo nepravedan uslov EU prema Kosovu. U ovoj situaciji se postavlja pitanje da li je proces liberalizacije viza za Kosovo u opasnosti?! Izvan političkih krugova, stručnjaci za međunarodne odnose kažu da nije tako. Međutim, ne negiraju hitnost kojom se treba tretirati zaključenja procesa razgraničenja sa Crnom Gorom.

/Zëri/