Nacrt statuta ZSO u skladu sa odlukom Ustavnog suda

Ministarka bez portfelja Edita Tahiri izjavila je da Zajednica srpskih opština neće biti uspostavljena bez primjene sporazuma o pozivnom broju i ukidanjem paralelnih struktura na sjeveru Kosova.

Edita Tahiri je dodala da će nacrt statuta ZSO biti napravljen u skladu sa odlukom kosovskog Ustavnog suda, piše list "Zëri".

U međuvremenu, kosovska opozicija ne odustaje od protivljenja formiranju Zajednice srpskih opština, kao i od poništavanja sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom, a radikalni opozicioni pokret Samoopredjeljenje najavljuje nove proteste.

Portparol Samoopredjeljenja Frashër Krasniqi rekao je za "Zëri" da će aktivnosti, koje taj pokret planira, biti ofanzivnije od prethodnih.

Zëri, takođe, navodi da se očekuje da će kosovska skupština ratifikovati sporazum o demarkaciji granica sa Crnom Gorom u prvoj polovini juna.

Dodaje i da se očekuje se da će se poslanici Samoopredjeljenja vratiti u parlament kako bi izrazili protivljenje sporazumu koji, kako kažu, narušava teritorijalni integritet Kosova.

Dnevnik "Koha" piše da je kosovska vlada, predvođena premijerom i liderom LDK Isom Mustafom, poručila je da se protivi odlaganjima u procesu demarkacije istakavši da zahtevi pojedinih opozicionih stranaka za ponovnim pregovaranjem sporazuma "nisu ozbiljni".

Šef parlamentarne grupe PDK Adam Grabovci smatra da bi Kosovo trebalo da prati primjere zemalja koje su prošle kroz slične procese i koje, kako je istakao, nisu bile uslovljene na putu ka evropskim integracijama.