Analiza lista

Dva doktora nauka nedavno su tražila posao u opštinskim centrima za zapošljavanje, dok je u školama na Kosovu zaposleno 565 osoba koji nemaju nijedan dan obrazovanja.

Uprkos tome, ništa ih ne sprečava da rade u ovim obrazovnim institucijama. Čak ni neki drugi koji su zaposleni u obrazovnim institucijama ništa profesionalniji nisu, piše list "GazetaFjala".

Oko 2 hiljade zaposlenih u obrazovnim ustanovama su završili samo osnovnu školu. U međuvremenu, sa srednjom školom ima 3.945 osoba. Dok je samo 14 hiljada ostalih zaposlenih su završili visoke škole.

Tako podaci pokazuju zapošljavanja u javnim institucijama, koje je osigurao list "GazetaFjala".

Ništa bolje sa kadrom nisu ni ministarstva, opštine ili druge državne agencije.

Prema podacima za zapošljavanje u Ministarstvu za javnu administraciju, 982 opštinska zvaničnika na cijelom Kosovu koji obavljaju svoje funkcije su bez dana škole, od njih, 410 rade u administraciji.

Dok je sa osnovnom školom zaposleno 2.255 osoba, a 10.313 drugih je završilo samo srednju školu. Sa višom školom je 6.446 osoba, dok je sa visokom stručnom spremom blizu 20 hiljada ljudi.

Ministarstvo obrazovanja se ne oglašava za nepismene

U ministarstvu obrazovanja, nauke i tehnologije ne govore o ovom pitanju. Zvaničnici ove institucije su pojasnili za list "gazetaFjala" o kojim radnicima je riječ i zbog čega nekvalifikovane osobe drže pozicije koje im ne pripadaju.

Poznavaoci obrazovnog sistema na Kosovu ne negiraju činjenicu da među njima ima i nastavnika koji nisu pripremljeni profesionalno za predmete koje predaju.

Dukagjin Popovci, stručnjak u pitanjima obrazovanja kaže da su ovi slučajevi češći u ruralnim sredinama zbog kratkih ugovora, nastavnika i njihovih zamjena.

"U našim školama postoje i ljudi koji nikada nisu bili kvalifikovali za posao koji obavljaju, na primjer diplomirani ekonomist predaje matematiku. Obično se to događa u seoskim školama u kojima postoji malo interesa za zapošljavanje kod mladih", rekao je Popovci za list "GazetaFjala".

Zabrinutost je i kod profesionalne stručnosti zaposlenih u zdravstvenom sektoru na opštinskom nivou.

Među gotovo 6.000 zdravstvenih radnika u svim opštinama na Kosovu prema podacima Ministarstva za javnu administraciju sedam osoba je bez ikakvog formalnog obrazovanja.

U međuvremenu, sa osnovnom školom je 347 radnika, sa srednjom stručnom spremom je 3.898 osoba, dok je samo 52 njih završilo više obrazovanje. U međuvremenu, 1.601 osoba je završila visoko obrazovanje.

Ali i na centralnom nivou je vrlo ozbiljna situacija u smislu stručnog usavršavanja državnih službenika. Od svih zaposlenih u ministarstvima, 847 osoba je završilo samo osnovnu školu.

Sa srednjom školom je 18.184 osoba, dok je sa višom školom 904 zaposlenih. Sa visokom stručnom spremom je 11.713 radnika.

Stručnjaci obrazovanja: Inspektorat mora reagovati

Dukagjin Popovci kaže da Inspektorat rada se mora pozabaviti slučajevima kada se zataškava radno mjesto i ne primaju kvalifikovane osobe.

Međutim, on smatra da kvalifikacije nastavnika treba priznati, čak i ako nius završili visoko obrazovanje.

"Može neko jednostavno reći da nastavnik koji je zaposlen prije 25 godina je nekvalifikovan jer nije završio fakultet, nego samo višu školu. Ali ovo nigdje u svijetu ne funkcioniše ovako. Ukoliko je jedna osoba bila kvalifikovana za neku profesiju u vrijeme zapošljavanja, onda mu se ova kvalifikacija priznaje jer je u stanju da uspješno obavlja svoj posao", rekao je stručnjak za obrazovna pitanja.

Prema njegovim riječima, ovi nastavnici treba da prate treninge, kako bi poboljšali svoje kvalifikacije. A ukoliko im država ne nudi ove mogućnosti, Popovci kaže da kvaifikacije ne čini samo diploma, nego i radno iskustvo tokom karijere.

"Ovim ljudima bi trebalo biti dozvoljeno da prisustvuju programima obuke ili prekvalifikacija da poboljšaju svoje kvalifikacije. U slučajevima u kojima država ne može osigurati takve mogućnosti treba prihvatiti njihove kvalifikacije zdravo za gotovo, jer kvailifikaciju ne čini samo diploma, nego i radno iskustvo tokom karijere", rekao je on.

/Gazeta Fjala/