Kategorizacija od sljedećeg mjeseca

Svi građani, koji imaju kosovsku ličnu kartu, bez obzira na ostvareni radni staž, po navršetku 65 godina života imaju pravo na osnovnu penziju u iznosu od 75 eura. Početkom ove godine Ministarstvo za rad započelo je kategorizaciju penzija na osnovu radnog staža i stručne spreme, ali je novom uredbom predviđeno ukidanje penzija onima koji primaju penzije iz inostranstva i nemaju prebivalište na Kosovu.

Penzionerima sa fakultetskom diplomom isplata penzija na osnovu stručne spreme počela je ove godine i iznosi 240 eura, dok će ostalim kategorijama povećanje uslijediti sljedećeg mjeseca.
"Penzije će biti kategorisane na osnovu minulog rada stečenog prije 1999. godine i stručne spreme. Podjela će se vršiti u 4 kategorije, sa osnovnom školom, srednjom školom, višom i fakultetom. Osnovni kriterijum je minimalni radni staž od 15 godina, sve do 1. januara 1999. godine, posle toga se ne računa", kaže Bahri Xhaferi, direktor odjeljenja penzijske administracije.
Ipak, kategorizacija penzija ne važi za sve. Hadrija Bajra, diplomirani profesor u penziji iz Prizrena, sa radnim iskustvom od 44 godine, ne prima penziju od 240 eura, jer mu Ministarstvo za rad Kosova nije priznalo univerzitetsku diplomu iz Čačka.
"Sada primam penziju u iznosu od 158 eura, sa srednjom stručnom spremom", kaže Hadrija Bajra.
Ministarstvo za rad je najavilo da će i svima onima koji primaju penzije iz inostranstva biti uskraćena tzv. osnovna penzija koju primaju na Kosovu u iznosu od 75 eura, čime će ministarstvo uštedjeti više od 12 miliona eura.
"Sada je zakon u fazi izmjene i dopune i mislim da će početi da se primjenjuje poslije godišnjih odmora, negdje od septembra. Međutim i postojeći zakon nam daje pravo da vršimo analize i kontrole u vezi toga. Sada će biti dopuna tih kriterijuma, tako da će prilikom prijavljivanja biti u obavezi da donesu određenu dokumentaciju kao dokaz da žive na Kosovu", dodaje Xhaferi.
Poslanik Srpske liste i bivši Ministar rada i socijalne zaštite Nenad Rašić kaže da odluka o penzijama, s obzirom na dokumentaciju koju moraju da prilože, kao što je potvrda o plaćenom porezu ili račun za struju na svoje ime, najviše pogađa interno raseljena lica na Kosovu.
"Oni koji su najugroženiji biće najoštećeniji, jer neće moći da dokažu svoje mjesto boravka. Oni sugurno neće moći da prilože račun za struju zbog toga što žive kod nekog rođaka i zato neće primati penzije, tako da je ovo administrativno uputstvo protivzakonito", kaže Rašić.
Novi zakon,  po riječima predstavnika Trusta, onemogućava dalju uplatu penzionih doprinosa radnicima sa prostora susjednih država koji rade na Kosovu, a u ličnim dokumentima  nemaju dokaz o stalnom mjestu boravka na Kosovu.
"Ranije su mogli da uplaćuju, sada više ne, zato što je sistem poreske administracije to limitirao i samo ko ima kosovsku ličnu kartu može da uplaćuje penzione doprinose. Mi imamo ljude sa teritorije Srbije koji se stalno raspituju i zbog toga se dešava da napuste i posao", kaže Suzana Haxhi Mehmetaj, savjetnik za klijetne u TRUST-u.
Pravo na kategorizaciju penzija imaju i Srbi koji su do 1999. godine bili zaposleni na Kosovu, ali uz potvrdu da ne primaju penziju iz Srbije.