Olakšano liječenje u inostranstvu

Tri puta zaredom su mu odbili vizu kada je htio da ode da posjeti svoju kćer koja se liječila od teške bolesti u jednoj bolnici u Njemačkoj.

"Tri puta su mi odbijali vizu. Kćer je bila uznemirena i tražila me je, ali meni nisu davali vizu kako bih je posjetio, a ujedno je i psiholog rekao da moram posjetiti djevojčicu", rekao je G.H. iz opštine Uroševac, dok je govorio o velikim peripetijama kako bi dospio do Njemačke.

"Za kćer nije bilo problema za vizu. Ali, kada sam ja želio da odem u posjetu, nekoliko su me puta odbijali", rekao je on.

Građani Kosova, jednom kada se formalizuje liberalizacija, više neće imati problema bilo radi putovanja radi liječenja ili radi posjete bolesnim rođacima dok se liječe u zemljama Evropske unije.

Međutim, ministar zdravlja Kosova, Imet Rahmani, rekao je za list "Zëri" da će morati nastaviti s kupovinom zdravstvenog osiguranja, dok na Kosovu da počne naknada zdravstvenog osiguranja, što znači početak primjene Zakona o zdravstvenom osiguranju.

Do ove faze, ne samo oni koji su bolesni, nego osiguranja će od osiguravajućih kompanija morati kupovati svi građani koji žele putovati u Evropsku uniju.