Podjeljenja mišljenja građana

Nakon što je Evropska komisija predložila Savjetu EU i Evropskom parlamentu ukidanje viza za građane Kosova za putovanje u zemlje "šengenske zone", među građanima Kosova vlada euforija. Međutim, novonastala situacija je među Srbima pokrenula pitanje šta će biti sa srpskim pasošima koje od 2009. godine za građane na Kosovu izdaje Koordinaciona uprava.

Nakon preporuke Evropske komisije da se građanima Kosova ukine vizni režim, građani su uglavnom zadovoljni, jer proces dobijanja viza zahtjeva vrijeme i novac. Međutim, mišljenja Srba u Gračanici I Mitrovici su podjeljena.

Žitelji Gračanice

“Već imamo pasoše koji su oslobođeni vize, tako da za nas nema problema.”

“Pasoš je pasoš, on ništa ne govori, samo slobodno kretanje ljudima.”

“Šta nam treba viza, nigdje mi nećemo da putujemo!”

“Mislim da je to jedna vrlo korektna odluka, koja će dobro doći i Srbima sa Kosova, jer neće morati da čekaju  u redovima ispred ambasada.”

“Nemam kosovski pasoš i neću da ga izvadim.”

“Mislim da je to dobro, biće svima lakše.”

Građani sjeverne Mitrovice

“Nemam kosovski pasoš, ali planiram da ga izvadim kako bih putovao gde hoću.”

“Nemam kosovski pasoš, ali izvadila bih ga, zato što sada mogu da putujem bez viza.”

“Trenutno nemam kosovski pasoš i ne treba mi, jer imam srpski, ali za kasnije ne znam, ne mogu ništa da kažem.”

NVO "Aktiv" sa sjevera Kosova pozvala je srpske predstavnike u kosovskim institucijama da pokrenu pitanje uvođenja vizne liberalizacije i za pasoše koje Srbija izdaje svojim državljanima na Kosovu. Radi se o pasošima koje od 2009. izdaje Koordinaciona uprava, a ova NVO se poziva na kosovski Zakon o pravu na dvojno državljanstvo.

“Da podsjetimo srpske predstavnike u kosovskoj Skupštini, Vlade Kosova i Srbije, kao i predstavnike  EU u Srbiji, ali i na Kosovu, da srpski državljani koji žive na Kosovu imaju zakonom zagarantovano pravo da posjeduju srpske bezvizne pasoše”, kazala je Milica Andrić iz NVO Aktiv.

Dan nakon što je Evropska komisija zvanično predložila ukidanje viza za građane Kosova, u mnogim centrima za pribavljanje dokumentacije u Prištini je gužva, jer svi žele što pre do pasoša.

Građani Prištine

“Imamo pasoše, koji važe do 2020. ali uzimamo biometrijske, da imamo, mada nemamo gdje da idemo, jer bez para ne možeš nigdje, ali svi ih vade, pa eto i mi.”

“Konačno je dobro i za nas, da putujemo bez viza. Cijena je malo visoka 30 eura, ali je dokument bez kojeg se ne može.”

Preporuku Evropske komisije o ukidanju viza za građane Kosova moraju potvrditi i Savjet ministara i parlament Evropske unije. Još uvijek nije precizirano kada će granice evropskih zemalja biti otvorene i za građane Kosova, a oni vjeruju da će se to desiti ubrzo.