Mnogi neće biti u mogućnosti da odu

Evropska komisija je jučer odobrila prijedlog za liberalizaciju viznog režima za Kosovo, prijedlog koji omogućava slobodno kretanje građana u zemlje šengenske zone.

Međutim, mnogi građani neće biti u mogućnosti da putuju u mjesta gdje žele, jer nemaju dovoljno prihoda.

Teška ekonomska situacija im onemogućava putovanje o kojem sanjaju u zemljama Evrope, prenosi "zeri.info".

Sali Hetaj iz Drenasa kaže da uprkos tome što je liberalizacija viznog režima historijski trenutak koje je Kosovo čekalo decenijama, prema njegovim riječima, teška ekonomska situacija čini da građani ne mogu otići u zemlje Evrope.

U međuvremenu, Hasan Hoxha, kaže da je za studente ovo veliko olakšanje, ali ne i za ostale građane.

I Dashnor kaže da gotovo 80 posto građana Kosova neće moći da putuje u Evropu. Prema njegovim riječima, to će biti veliko olakšanje samo za studente.

A s druge strane, Fatbardhi kaže da liberalizacija viznog režima neće riješiti ekonomske i političke probleme koje Kosovo ima.

Prema riječima ovog građana, zahtjevi za odlazak u Evropu su veliki, međutim, siromaštvo i nezaposlenost isključuje ovu stvar.

Poznavalac evropskih integracija, Emrush Ujkani je rekao da građani treba da budu informisani više o slobodnom kretanju, ali i o vremenskim ograničenjima.



 "Mislim da su građani Kosova uglavnom svjesni procesa liberalizacije, jer su i oni dio ovog razvoja i pratili su cijeli proces, ali mislim da im je potrebno da budu informisani više o tehničkim aspektima koji se uglavnom odnose na pitanja kako se građani mogu slobodno kretati, uzimajući u obzir ograničenja koja postoje. Lično ne očekujem da će naši građani bježati koristeći potencijal liberalizacije, inače će takav trend ugrozio ne samo liberalizaciju, već i čitav proces integracije", rekao je Ujkani.