Nakon prijedloga o ukidanju viza za Kosovo

Dan nakon što je Evropska komisija zvanično predložila ukidanje viza za Kosovare, stotine građana od jutros ide ka centrima za pribavljanje dokumentacije u Prištini.

Sliku koju je snimio portal "Zëri" pokazuje da stotine građana od ranih jutarnjih sati čeka da se fotografiše za biometrijske pasoše.

Građani koji čekaju u red za dobijanje dokumenata su izjavili za "Zëri.info" da su sretni što je Evropska komisija predložila ukidanje viza.

Ali ima i onih koji se žale na velike gužve i neregularnosti u ovoj instituciji, jer u ovom centru su, tokom boravka ekipe "zëri.info" radile  samo dvije osobe.

I iz Ministarstva unutrašnjih poslova su potvrdilo za "zeri.info" da je nakon preporuke Evropske komisije povećan broj aplikacija od strane građana.

Portparol Ministarstva unutrašnjih poslova, Roksana Qarri je rekla da Ministarstvo unutrašnjih poslova ima dovoljno biometrijskih pasoša.



"Da, došlo je do povećanja broja aplikacija, ukoliko govorimo o konkretnim brojkama za jedan običan dan kada su građani aplicirali za pasoše, sada ima povećanje za 20 posto i možemo potvrditi da Departament za proizvodnju dokumenata Ministarstva unutrašnjih poslova ima dovoljno biometrijskih pasoša i sistem fino radi i uprkos povećanju broja zahtjeva građana, imamo dovoljne količine biometrijskih pasoša za opremanje naših građana u roku utvrđenom zakonom", rekla je Roksana Qarri.

Qarri je rekla da do sada na Kosovu broj pasoša u upotrebi je 1.312.602, dok su oni koji se imaju biometrijske 666.319.



Također, ona je dodala koliko je novca potrebno da bi jedan građanin dobio biometrijski pasoš.

"Postoji nekoliko kategorija za koje se plaća. Za dobijanje pasoša po prvi put, za obnovu, korekciju, izmjenu podataka i gubitak, oštećenje, u svim slučajevima aplikacije za osobe starije od 18 godina, cijena je 30 eura.

Za dobijanje pasoša za djecu do 18 godina starosti (za tip aplikacije) cijena je 20 eura, za dobijanje pasoša za penziponere (za tip aplikacije), cijena iznosi 15 eura, itd. Kada građani traže ubrzanu proceduru dobijanja pasoša u roku od 48 sati, moraju platiti 80 eura", rekla je Qarri.

S druge strane, u opštini Priština je povećan broj građana koji traže ekstrakt rođenja.

Erzen Vraniqi iz opštine Priština, izjavio je za "zeri.info", da je danas došlo do značajnog porasta zahtjeva od strane građana Kosova.