Pasoši Kooordinacione uprave

Uoči današnje posjete Prištini visoke predstavnice za spoljnu politiku i bezbjednost EU, Federike Mogherini, a povodom prijedloga Evropske Komisije za ukidanje viza stanovnicima Kosova, lokalna NVO "Aktiv" sa sjevera Kosova pozvala je srpske poslanike u kosovskim institucijama da pokrenu pitanje uvođenja vizne liberalizacije i za pasoše koje Republika Srbija izdaje svojim državljanima na Kosovu. Radi se o pasošima koje od 2009. izdaje takozvana "Koordinaciona uprava za Kosovo i Metohiju", a ova NVO se poziva na kosovski zakon o pravu na dvojno državljanstvo.

"Kosovski Srbi suočavaju se sa brojnim administrativnim preprekama u ostvarivanju svojih prava na lična dokumenta. Zato izuzimanje srpskih pasoša iz režima vizne liberalizacije može dovesti do situacije da kosovski Srbi budu jedina grupa na zapadnom Balkanu podvrgnuta strogim viznim zahtjevima. Takav scenario bi svakako značio diskriminatoran odnos prem kosovskim Srbima," navode iz Aktiva.

Portal "KoSSev.info" je u međuvremenu uputio pitanja takozvanoj Kancelariji za Kosovo i Metohiju u Vladi Srbije:

Kakva je dalja sudbina pasoša Republike Srbije izdatim od strane Koordinacione uprave?

Kako komentarišete najnoviji prijedlog EK da se za korisnike pasoša Republike Kosovo, uvede bezvizni režim i sloboda kretanja, i kako komentarišete to što su jedino većinski Srbi sa Kosova, sa pasošima Koordinacione uprave - građani koji nemaju punu slobodu kretanja?

Aktiv navodi da je obrazloženje uvođenja viznog režima - "limitirajućeg stava" prema državljanima Srbije na Kosovu, bio spriječavanje ilegalne imigracije.

"Ukoliko preporuka Evropske komisije bude usvojena u Savjetu ministra EU i Evropskom parlamentu, to će značiti da relevantne institucije EU procjenjuju da na Kosovu više ne postoji prijetnja ilegalne imigracije, te samim tim prepreke obrazložene u odluci Evropske komisije od jula 2009. godine više ne postoje," naglasila je ova NVO.

Zbog svega toga Aktiv poziva predstavnike srpske zajednice u kosovskoj Skupštini da ovo pitanje, "bez odlaganja" stave na dnevni red u nadležnim institucijama, a Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije, Vladu Kosova, ali i specijalne predstavnike Evropske unije u Srbiji i na Kosovu, da insistiraju na paralelnom odobravanju  vizne liberalizacije za pasoše koje izdaje Kosovo i za pasoše koje Srbija izdaje svojim državljanima na Kosovu.

"Jedino se ovakvim pristupom može obezbjediti ravnopravni tretman svih građana na Kosovu i u skladu sa duhom odluke o ukidanju viznog režima omogućiti primjena principa slobode kretanja," smatraju u Aktivu.

Evropska Komisija predložila je juče ukidanje dosadašnjeg viznog režima za kosovske građane, saopštila je Evropska komisija. Visoka predstavnica EU, Federika Mogherini, danas boravi u zvaničnoj posjeti Kosovu i očekuje se da se popodne obrati poslanicima u Skupštini. Kosovski zvaničnici i građani nepodjeljeni su u ushićenju uslijed preporuke Evropske komisije da se ukinu vize za pasoše Republike Kosovo. Od srpskih zvaničnika na Kosovu i u Beogradu do sada se jedino oglasio srpski premijer Aleksandar Vučić, koji je na sinoćnoj konferenciji za štampu povodom ponovljenih izbora na 15 mjesta, rekao da se radi o još jednom poklonu za naše albanske prijatelje.

"Nadam se da će sada više da prolaze kroz Srbiju i da nam ostave više para za PDV", dodao je Vučić u svom komentaru na prijedlog o ukidanju viza za imaoce pasoša Republike Kosovo.