Preporuka za bezvizni režim

Na Kosovu svi zadovoljni povodom odluke Evropske komisije. Nakon jučerašnjeg članstva Kosova u UEFA-i, kažu da je ovo – nedjelja uspjeha Kosova.

Predsjednik Kosova, Hashim Thaçi, napisao je na Facebooku da nakon decenija od izolacije više neće biti potrebe da se čeka ispred ambasda i da neće biti odbijanja za vizu.
“Ovo nismo dobili na poklon, već smo zaslužili liberalizaciju našim zajedničkim radom. Kada radimo zajedno, nema granice koja može da nas zaustavi. Neka vam je sa srećom liberalizacija danas, UEFA juče. Historijska nedjelja”, napisao je on.
Kadri Veseli, predsjednik Skupštine, kazao je da je ovaj događaj dodatni razlog da se građani Kosova osjećaju ponosnim stanovnicima Evrope.
Premijer Kosova, Isa Mustafa, je na vanrednoj konferenciji za novinare rekao da je liberalizacija viza proces koji će dokazati posvećenost Kosova.
“Svaki građanin Kosova odgovoran je za ovaj uspjeh”, rekao je on, te dodao da će se Kosovo u budućnosti pridržavati svih pravila EU.
Bekim Çollaku, ministar za evropske integracije od građana je zatražio strpljenje i razumijevanje do konačnog stupanja na snagu ove odluke.
Specijalni predstavnik EU na Kosovu, Samuel Žbogar, kazao je da će se ovaj dan uvijek pamtiti. Odluka Evropske komisije je potvrda Kosovu na evropskoj perspektivi, dodao je on.
“Čestitam Vladi i zemlji za odrađeni posao. Istovremeno, Vlada i Skupština, civilno društvo i opozicija, svi trebate biti ponosni ovim uspješnim projektom. Ovo nije bio lak put, ali smo uspjeli zahvaljujući zajedničkom radu”, naveo je on.