Teška uvreda pričinjena Kosovu

RTK traži povlačanje kosovske zastave sa liste zabranjenih zastava Evrovizije, javlja dopisnica RSE.

Radio televizija Kosova (RTK) duboko je zabrinuta zbog “teške uvrede koja je pričinjena Kosovu” da se zabrani viorenje kosovske zastave tokom takmičenja Eurovizije, saopštio je generalni direktor RTK-a, Mentor Shala.

“RTK je duboko zabrinuta što je zastava Kosova postavljena na istoj listi na kojoj figurira i zastava terorističke organizacije 'Islamske države', i drugih država koje su međunarodno osporene. Postavljanje kosovske zastave na istoj listi gdje se nalaze i zastave terorističkih organizacija je rasizam, ali i teška uvreda za građane Republike Kosova i sam RTK-a”, navodi se u saopštenju RTK.

On je zatražio da se zastava Republike Kosova odmah ukloni sa liste, jer je tako nešto povećalo pritisak na RTK-a da prekine saradnju sa EBU-om (Evropska radiodifuzna unija).

Shala dodaje da RTK ima savršenu saradnju sa EBU, te se nada da je ova odluka doneta bez znanja menadžmena ove unije.

Kako navode iz kosovskog javnog servisa, odluka o zabrani je došla upravo nekoliko dana prije zajedničkog sastanka RTK i Referentne grupe, izvršnog tijela Eurovizije, a na kojoj treba da se odluči da li će Kosovo sljedeće godine biti učesnik Eurovizije.

Iz Eurovizije je potvrđeno za RSE da se odluka o zabrani unošenja zastave Kosova na Eurosongu tiče uvođenja konzistentnih pravila, te da ta odluka nije protiv Kosova ili bilo koje druge države ili teritorije.

To je u pismenom odgovoru za RSE potvrdio, Paul Jordan, menadžer za komunikacije Eurovizije. To pravilo važi i za, kako je rekao Jordan, škotsku nacionalnu zastavu.

Na ovogodišnjem takmičenju za pjesmu Evrovizije zabranjeno je unošenje više zastava među njima i zastave Kosova, Palestine, Krima, Donjecke Republike, Nagorno Karabaha, sjevernog Kipra zajedno sa zastavom militantne "Islamske države".