Zbog uvođenja konzistentnih pravila

Iz Eurovizije je potvrđeno za RSE da se odluka o zabrani unošenja zastave Kosova na ovom takmičenju tiče uvođenja konzistentnih pravila, te da ta odluka nije protiv Kosova ili bilo koje druge države ili teritorije.

To je u pismenom odgovoru za RSE potvrdio, Paul Jordan, menadžer za komunikacije Eurovizije. To pravilo važi i za, kako je rekao Jordan, škotsku nacionalnu zastavu.

Kosovska zastava neće biti viđena na stadionu u Stokholmu, zato što je prema novoj politici o zastavama, izvršnog tijela ovog takmičenja, dozvoljeno da se unesu zastave država članice Ujedinjenih nacija, ili zastave onih država koje se takmiče ili su se ranije takmičile na Euroviziji (Turska, Portugalija, Rumunija).

"Politika o zastavama nije uperena protiv bilo koje organizacije ili specifične teritorije. Ukoliko su zastave koje su objavljene u dokumentima uvrijedile bilo koga, mi se izvinjavamo", naveo je Jordan.

On je dodao i da će Eurovizija u toku dana objaviti konačnu verziju o zabranjenim zastavama.

Pored toga, na stadionu neće biti dozvoljene ni lokalne, regionalne ili  zastave provincija, niti natpisi koje sadrže komercijalne, političke, diskriminativne, ili religiozne poruke.

U pismenom odogovoru se navodi i da će zastava duginih boja ili zastava EU biti tolerisana ukoliko one neće, nakon procene organizatora, biti upotrebljene kao namjerno sredstvo za slanje neke političke poruke tokom show-a.