Ništa bolji od svog prethodnika

Zamjenik Azema Syle u Skupštini Kosova, Shukri Buja je osuđen od strane Osnovnog suda u Prištini na 4 mjeseca zatvoru i 2.000 eura kazne zbog neprijavljivanja imovine.

Ostavci Azema Syle na mjesto poslanika Skupštine Kosova, izgleda da se najviše obradovao Shukri Buja, bivši predsjednik opštine Lipljan. On je kandidat iz redova PDK-a, koji se očekuje da zamjeni Sylu u Skupštini, koji je jučer iz bjekstva najavio ostavku, jer je optužen kao vođa jedne kriminalne grupe koja se bavila prodajom društvenog zemljišta.

Prema rezultatima Centralne izborne komisije, Shukri Buja je na izborima u junu 2014. godine dobio 8.224 glasa, i prvi je koji bi trebao zamjeniti Sylu.

Ali izgleda da Buja nije ništa bolji od svog prethodnika, piše portal "albinfo.ch".

Naime, njega je Osnovni sud u Prištini osudio na četiri mjeseca uslovnog zatvora i novčanom kaznom od 2.000 eura zbog neprijavljivanja imovine, za vrijeme dok je bio predsjednik opštine Lipljan. Ovu odluku je Buja opisao kao političkom.

Azem Syla, bivši politički azilant u Švicarskoj i komandant Glavnog štaba OVK, dao je ostavku sa svih političkih funkcija, uključujući i mjesto poslanika Skupštine Kosova, nakon optužbi protiv njega da je dio grupe koja je vršila otuđenje društvene imovine.