Od nivoa osnovne škole do doktorata

Od narednog petka, 1. aprila, očekuje se da država Srbija prizna diplome od osnovnog nivoa pa sve do nivoa doktoratura izdate od strane Republike Kosovo.

Ovo je za KosovaPress potvrdila Arjeta Rexhaj, savjetnica ministrice za dijalog u Vladi Kosova, Edite Tahiri.

Prema njenim riječima, na posljednjim pregovorima u Briselu održanim prošle sedmice o ovom pitanju dogovoreno je da postignuti sporazumi, sada već pet godina u vezi sa priznavanjem diploma, počnu sa implementacijom od 1. aprila 2016. godine.

Također, Rexhaj je rekla da počevši od 1. aprila, u roku od tri mjeseca će biti priznate sve diplome koje već pet godina nisu priznate.

"1. aprila 2016. počinje implementacija sporazuma o diplomama. Srbija nije sprovodila sporazum o međusobnom priznavanju diploma više od pet godina od postizanja dogovora 2011. godine. Novi sporazum postignut je 29. septembra 2015. godine, i na osnovu onog iz 2011. godine i proširen na uključivanje priznavanja svih stepena diploma, od osnovne škole do doktorata. Umjesto primjene, Srbija se opet protivila nekim spornim dijelovima svojim političkim tendencijama, ali je kosovska strana kategorički odbacila predložene promjene. Nakon povlačenje zahtjeva od strane Srbije, 19. januara 2016. godine potvrđen je prethodno postignut dogovor od 29. septembra 2015. godine. 1. aprila počinje implementacije sporazuma, dok one diplome koje su na čekanju za priznavanje već pet godina će biti priznate u naredna tri mjeseca", rekla je Rexhaj u odgovoru putem maila.