Dragoceno kulturno-historijsko naslijeđe

Predjeli iskonske ljepote, poput klisura Pećke i Dečanske Bistrice, bogatstvo flore i faune Šar-planine i Prokletija, zadivljujući slapovi Miruše i dragocjeno kulturno-historijsko naslijeđe, samo neke su od odlika Kosova.

Šar planina
 


Na jugu Kosova, duž granice sa Makedonijom, prostire se Šar-planina. Planina divlje i surove ljepote, sa oko 100 vrhova iznad 2000 metara, vodom najbogatija balkanska planina čiji potoci otiču u tri morska sliva, sa bogatim biljnim i životinjskim svijetom i velikim brojem endemskih vrsta - proglašena je za nacionalni park.

Dok se u podnožju, u dolinama Prizrenske Bisrice i Lepenca osjeća topla klima Mediterana, na najvišim vrhovima ona je hladna i surova, prava alpska, tako da se snijeg zadržava i do 280 dana u godini. Šume hrasta, bukve i jele udomile su 147 vrsta leptira, što je Šar-planinu svrstalo u takvo najbogatije evropsko područje. Na nepreglednim divljim prostranstvima Šare između ostalih mogu se vidjeti i divlja mačka, ris, medvjed, srna i divokoza.
 
Posebnu ljepotu Šari daju njena lednička jezera, u narodu poznata kao Gorske oči. Ima ih ukupno sedam: Livadičko, Donje Blateštičko, Gornje Blateštičko, Veliki vir, Mali vir, Malo i Veliko Jažinačko jezero.

Kulturno-historijsko naslijeđe Nacionalnog parka Šar-planina odlikuje se velikim bogatstvom, raznovrsnošću i posebnim značajem za kosovski identitet i historiju.

Prokletije
 


Da priroda može biti divlja i surova, pravi primjer su Prokletije. Ovdje su u svoj toj divljini sačuvani predjeli iskonske ljepote, poput klisura Pećke i Dečanske Bistrice. Zbog svojih izuzetne biološke raznovrsnosti, velikog broja rijetkih i ugroženih vrsta, Prokletije zajedno sa Šarom pripadaju jednom od šest evropskih centra biološke raznovrsnosti.
 
Mermerna pećina
 


Oblikovana u mermeru, sa nekoliko stalnih jezera, Mermerna pećina je najveća po dužini ove vrste kako na Kosovu tako i u svijetu. Nalazi se nadomak Lipljana, u selu Donje Gadimlje. Posebno njeno bogatstvo je veoma redak aragonitski nakit, koji u takvom obimu i u toliko različitih oblika do sada nije otkriven ni na jednom mjestu.
 
Rijeka Miruša
 


Predio izuzetnih odlika rijeka Miruša, poznata je po kanjonu u kom je čitav niz od 16 jezera razdvojen slapovima, vodopadima i brzacima. Penušava rijeka spušta se u dukađinsku kotlinu, savladajući svojim vodenim kaskadama visinu od 250 metara. Na vrhu krečnjačke litice, poznate kao Crvena stena, nalaze se dvije pećine: Mala i Velika crkva.