U susret osmoj godišnjicu nezavisnosti

Za nekoliko dana Kosovo slavi osmu godišnjicu od proglašenja nezavisnosti, ali i dalje ima problema u funkcionisanju države.

Naime, proglašenjem nezavisnosti Kosovo je i osnovalo svoju diplomatiju, kroz koju je za cilj imalo afirmaciju najnovije države u Evropi, ali se ispostavilo da je suprotno.
Diplomatija Kosovo nije uspjela to uraditi, čak je i bilo i skandala koji su se ređali jedan za drugim.

Brojni skandali, politička imenovanja, neprofesionalnost, nedostatak odgovornosti su riječi koje opisuju kosovsku diplomatiju od njenog osnivanja, kada je Kosovo proglasilo nezavisnost.

U ovom kratkom vremenu od proglašenja nezavisnosti Kosova, mnogo puta domaća diplomatija je bila vijest u svjetskim medijima kako zbog neuspjeha tako i zbog skandala.

Na kraju je neučlanjenje Kosova u UNESCO, neuspjeh koji je ocjenjen kao najveći, kontsatovanjem brojnih problema u novoj kosovskoj diplomatiji.

Ocjenjujući funkcionisanje kosovske diplomatije od proglašenja nezavisnosti, opozicija, univerzitetski profesori poznavacoi međunarodnih odnosa kažu da je Kosovo zabilježilo neuspjeh u uspostavi snažne, profesionalne i odgovorne diplomatije.

S druge strane, zvaničnici Ministarstva vanjskih poslova nisu željeli govoriti o ovom pitanju.

Čak je i zamjenik ministra vanjskih poslova Petrit Selimi, koji je zatražio pitanja, nije našao za shodno da odgovori redakciji lista "Zëri", iako je potvrdio da će odgovoriti.