Sud u Peći

Sud u Peći je ovu odluku donio u saradnji sa kosovskim specijalnim tužiocem za ratne zločine, a krivično djelo koje se osumnjičenim Srbima stavlja na teret kažnjivo je višegodišnjim zatvorom...

Sud u Peći podigao je optužnicu protiv 14 Srba iz Kline koji se terete za teško krivično djelo ratnog zločina 1999. na Kosovu i za njima je raspisana potjernica.

Kako je javio Radio "Kontakt plus" iz Mitrovice osumnjičeni Srbi su iz regiona Peći, a potjernica za njima je dostavljena svim policijskim stanicama na Kosovu, uključujući kosovske prijelaze i aerodrom u Prištini.

Sud u Peći je ovu odluku donio u saradnji sa kosovskim specijalnim tužiocem za ratne zločine, a krivično djelo koje se osumnjičenim Srbima stavlja na teret kažnjivo je višegodišnjim zatvorom.

– Jedan broj osumnjičenih je po policijskim operativnim saznanjima van Kosova, dok se za druge osumnjičene ne zna prebivalište – navodi se u potjernici koja je dostavljena Kosovskoj policiji od strane suda a u koju je Radio "Kontakt plus" imao uvid.

Neki od Srba za kojima je raspisana potjernica nalaze se u inostranstvu.

Advokat Ljubomir Pantović izjavio je Tanjugu da Specijalno tužilastvo Kosova, koje ima nadležnost kada su u pitanju ratni zločini, ima jako puno predmeta u kojima se Srbi gone za ratni zločin i da ovaj slučaj iz Peći to potvrđuje.

– Sud je krivična djela kvalifikovao kao krivično djelo ratnog zločina iz člana 152. Krivičnog zakona Kosova koji je na snagu stupio 1. januara 2013. godine, – rekao je Pantović.