SAD $ 100, Kosovo - 400 eura

Cijena vozačke dozvole u SAD-u je oko 100 američkih dolara, dok će na Kosovu nakon novog nacrta zakona ona biti oko 400 eura. Ministarstvo za infrastrukturu namjerava da podizanjem cijena vozačkih dozvola smanji broj saobraćajnih nesreća, dok s druge strane, stručnjaci saobraćaja kažu da će se desiti suprotno.

"Da bi se dobila vozačka dozvola u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) treba se izdvojiti nešto više od 100 dolara. Početna uplata iznosi $ 65, a da bi održali pet časova u auto-školi ne treba se platiti ništa više nego $ 35", kaže za list "Zëri", Blerim Shatri, koji je nedavno dobio vozačku dozvolu u New Yorku, SAD.

Shatri, koji je ranije bio pripadnik Policije Kosova kaže da nema logike da vozačka dozvola na Kosovu košta četiri puta skuplje nego u SAD-u, s obzirom da standard građana u Americi mnogo veći od kosovskog standarda.

On dodaje da je povećanje cijena vozačkih dozvola neće uticati na smanjenje saobraćajnih nezgoda, nego da će se baš desiti kontra efekat, jer će mnogo mladih ljudi učestvovati u saobraćaju bez vozačkih dozvoli, kao rezultat visoke cijene vozačke dozvole.

"U 21. stoljeću vozačka dozvola nije luksuz, veoma je potrebna jednoj porodici. Ovu logiku bi trebala slijediti i Vlada Kosova", rekao je Shatri.